Babiš: Za Češku značajna iskustva Srbije u borbi protiv korone

Pratite nas
Češki premijer Andrej Babiš ocenio je da su odnosi Srbije i Češke dugoročni i prijateljski, i istakao da je na sastanku sa Anom Brnabić razgovarao o sistemu vakcinisanja u Srbiji, iskustvima srpskih prijatelja u borbi protiv kovida-19 što je, kako je naveo, od izuzetnog značaja za ekspertski tim koji je u Beograd došao sa njim.

Babiš je rekao da je od izuzetne važnosti što su uspeli da dobiju informacije i steknu neku predstavu o tome kako izgleda sistem vakcinacije u Srbiji.

„Najbitnija tema našeg sastanka bila je vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi po tome i sedma u svetu. Dnevno se ovde 30 do 40.000 ljudi vakciniše i očekuje se da će se taj broj povećati jer dolazi revakcinacija“, naveo je Babiš.

Dodao je da je Srbija naručila četiri miliona „Sinofarm“ vakcine, koja je popularna u Srbiji, jer se isporučuje zajedno sa iglom, što je praktično, kao i dva miliona vakcina iz Rusije, preneo je Tanjug.

„Za nas je interesantno to da građani imaju mogućnost da biraju između te dve i ‘Fajzerove’ vakcine“, rekao je Babiš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima. U tom smislu, ističe da međusobna trgovinska razmena u zadnjih 10 godina raste, kao i da je 2019. godine iznosi 1,2 milijardi evra.

Istakao je i da je Srbija dugoročno važan partner Češke i da podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU.

„Podrška članstvu Srbije u EU i u Šengenu“

Češka podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i njeno učlanjenje u Šengenski prostor, izjavio je Babiš.

Babiš je rekao da je pristupanje Srbije EU izuzetno složena tema koja traje dugo, te dodao da on lično ne razume, što je, kaže, govorio i u Savetu EU — zašto EU nema jasan plan što se tiče Šengenskog prostora.

„To je vezano za nelegalne migracije. Ovde su četiri zemlje koje bi trebalo da budu sastavni deo Šengenskog prostora. Nelegalne migracije su problem“, rekao je Babiš.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala