Američki Senat glasao: Suđenje za opoziv Trampa u skladu sa Ustavom

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Američki senat je većinom glasova potvrdio da je suđenje za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa u skladu sa Ustavom.

Za nastavak suđenja glasalo je 56 senatora, a 44 su bila protiv.

Među onima koji su podržali argument demokrata da je postupak dozvoljen američkim Ustavom bilo je i šestoro republikanaca.

To su: Ben Sase iz Nebraske, Mit Romni iz Jute, Pet Tumi iz Pensilvanije, Suzan Kolins iz Mejna, Liza Murkovski sa Aljaske i Bil Kasidi iz Luizijane.

​Glasanje je usledilo posle skoro četiri sata rasprave o opozivu bivšeg američkog predsednika po optužbi da je navodno podsticao pobunu koja je za posledicu imala upad dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila, 6. januara.

Trampovi pravni zastupnici su tokom izlaganja prikazali video-snimak koji sadrži sve pozive demokrata na opoziv bivšeg predsednika u poslednje četiri godine.

Advokat Dejvid Šoen optužio je demokrate za „nezasitu žudnju za impičmentom“.

Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Završni čin: Opomena svima koji bace rukavicu u lice „vašingtonskoj močvari“
Međutim, da bi Tramp bio osuđen neophodna je podrška dve trećine od 100 članova Senata, što je malo verovatno jer to podrazumeva i najmanje 17 glasova republikanaca.

Demokrate u Senatu imaju 50 mesta.

Tramp je, inače, jedini američki predsednik protiv koga je je dva puta pokretan postupak za opoziv. Ukoliko bi Senat odlučio da ga opozove, Tramp više nikada ne bi mogao da se kandiduje na izborima.

Demokrate tvrde da imaju neoborive dokaze o Trampovoj krivici, dok advokatski tim bivšeg predsednika SAD uzvraća da su demonstranti delovali samostalno i ocenjuje da je senatski postupak apsurdan i neustavan.

Advokati bivšeg američkog predsednika, takođe, ističu da suđenje nije utemeljeno u Ustavu SAD jer Tramp više nije predsednik.

Suđenje se nastavlja danas kada je predviđeno oko osam sati rasprave.

Podsetimo, Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se „bore“ protiv njegovog poraza na izborima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala