Američki mediji: Bajden došao u posed razgovora Putina i Trampa

© AP Photo / Susan WalshVladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp tokom svog mandata nije otkrivao sve detalje razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali novi predsednik Džo Bajden bi mogao imati uvid u njih, piše američki list „Politiko“.

 

Prema navodima lista, radi se o najmanje deset razgovora koje su Tramp i Putin vodili u protekle četiri godine.

„Razumevanje onoga o čemu su međusobno razgovarali može pomoći da se rasvetli da li je Tramp nekada otkrio osetljive informacije ili sklapao nekakve sporazume sa ruskim liderom, koji bi mogli iznenaditi novu američku administraciju“, piše „Politiko“.

Sada, kada je na čelu Bele kuće Bajden, „on sam sve može videti“, ističe se u članku.

Prema rečima bivšeg člana Trampove administracije, Bajdenu i njegovom timu „ne treba njihova dozvola da bi videli te snimke razgovora“.

Kako se navodi, jedan od bivših članova Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, koji je trenutno blizak Bajdenovom timu, rekao je da je „prioritet nacionalne bezbednosti da se sazna šta je Tramp govorio Putinu“.

„Politiko“ navodi da je Tramp tokom svog predsedavanja bio posebno oprezan tokom razgovora sa stranim liderima, kako bi izbegao „curenje informacija“.

Nakon telefonskih razgovora sa Putinom „vesti o sadržini razgovora često je prvo objavljivao Kremlj ili Tramp na Tviteru“, konstatuje se u članku.

„Iako se telefonski razgovori nisu snimali, Trampovi pomoćnici obično su slušali razgovore i pravili beleške“, piše „Politiko“.

Međutim, bivši Trampov savetnik je izjavio da je Tramp „retko govorio ruskom lideru nešto što ranije nije javno izjavio“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala