Zaharova o izjavama o Boreljovom poniženju u Rusiji: Počeo novi lov na veštice

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova Rusije via APŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Izjave EU da je poseta Moskvi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja završena poniženjem predstavljju informativnu kampanju Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ako ljudi sami ponižavaju Borelja i to predstavljaju kao navodno ponižavanje u Moskvi... Šta je ponižavanje, potpuno je neshvatljivo“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Ona je istakla da je Borelj vodio pregovore u potpuno istom formatu kao i ranije u Moskvi švedska ministarka spoljnih poslova An Linde.

„A sada se pojavljuju ljudi, naoružani istim rečima, koji rade po istoj metodologiji i počinju da iznose neke neverovatne gluposti. Zašto to rade? Jasno je – informativna kampanja. Upravo zato su data vredna uputstva za obnavljanje nezakonitih akcija, zato što ceo ovaj informativni mehur neće preživeti do leta. Nemoguće je trajati do leta sa pričom o hemijskom oružju, ‘trovanju’ bez iznošenja činjenica“, objasnila je portparolka.

Prema njenim rečima, reč je o začaranom krugu u kojem je nemoguće trčati.

„Pronašli su još jednog krivca – sad im je kriv Borelj. On je njihov, telo njihovog tela, sada je on kriv. Pre toga je, da vas podsetim, za sve grehe bio kriv Tramp... Sada je počeo novi lov na veštice“, konstatovala je Zaharova.

Ranije su neki evropski političari i diplomate izjavljivali da se Boreljova poseta Rusiji završila poniženjem. Borelja su optuživali i zbog same činjenice da je otputovao u Rusiju, za nesrećan izbor vremena posete, za nedovoljno čvrst stav prema Rusiji i, između ostalog, za zakasnelu reakciju na proterivanje evropskih diplomata zbog učešća u neovlašćenim protestima u Rusiji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala