U Srbiju sutra stiže još pola miliona doza kineske vakcine

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sutra stiže još 500.000 doza kineske vakcine „Sinofarm“.

Predsednik Vučić je, tokom vanrednog obraćanja medijima, rekao da su kineske vakcine u srpskom magacinu i Kini i da će sutra uveče stići u Srbiju.

Podsetio da je jutros stiglo još 50.000 vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za prvu dozu, i da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Naveo je da će Srbija do kraja februara dobiti još 88.000 vakcina „Fajzer“, ali i vakcinu kompanije „AstraZeneka“, između 125.000 i 150.000.

„Od četvrtka-petka idemo, uz revakcinaciju, na dalju masovnu vakcinaciju“, istakao je Vučić.

Vučić je, posle video-samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ukazao da ćemo do kraja ovog meseca ima ukupno dva miliona doza vakcina kojima će biti vakcinisano milion građana.

To će, kako je naveo, obezbediti prvu ili drugu poziciju Srbiji na teritoriji cele Evrope kada je reč o stopi vakcinacije.

Vučić je zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kineskom predsedniku Siju Đinpingu na na svoj podršci i pomoći koju su pružili kao prijatelji Srbije.

On je naveo da je tokom video-samita više učesnika pohvalilo Srbiju za organizaciju procesa vakcinacije i nabavku vakcina. Vučić je naglasio da Srbija nijednu vakcinu nije dobila preko Kovaks sistema, ističući da bismo imali 1.000 mrtvih više da nismo na drugi način nabavili vakcine.

Vučić je preneo i da je grčki premijer Kirijakos Micotakis insistirao na sertifikatu o vakcinaciji za ulazak u tu zemlju i da bi bilo dobro da za ulazak iz Kine u Grčku postoji takav sertifikat.

Predsednik Kine potvrdio dolazak u Srbiju

Vučić je izjavio da je kineski predsednik Si Đinping potvrdio dolazak u Srbiju. Dodao je da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja sa Kinom ima izvanrednu saradnju, i kojoj mnogo znači inicijativa „Pojas i put“ koju je Kina pokrenula.

Kao primere važne saradnje sa Kinom naveo je dolazak njihovih kompanija u smederevsku Železaru, na koju, kaže, sada ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno, ili u rudnik u Boru, koji postaje jedan od dva najveća izvoznika.

Vučić je istakao i da je u poslednjih 10 godina izvoz iz Srbije u Kinu povećan 50 puta — sa sedam miliona na 377 miliona dolara.

„To govori koliko je Srbija napredovala za 10 godina“, konstatovao je Vučić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana sa kineskim CRBC potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za odlaganje otpada, i preradu otpadnih voda u 65 opština, preneo je Tanjug.

Dodatna pomoć za sektor turizma i hotelijerstva

Predsednik Srbije je najavio da će novi paket pomoći privredi biti predstavljen narednih dana, u četvrtak ili petak, kao i da će obuhvatiti i velika preduzeća, kao i turistički sektor.

Vučić je rekao da je u zamolio premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog da u paket pomoći uđu i velika preduzeća, svi osim banaka i finansijskih institucija.

„Da osim opšte pomoći podrške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija“, rekao je Vučić i kao primer naveo da će i televizije Prva, N1 ili Pink moći da dobiju tu pomoć, ako žele.

Takođe, zamolio je premijerku i ministra da posebnu sektorsku pomoć dobiju turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči — još jedan ceo minimalac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala