U Srbiji obolelo još 2.014 ljudi, 15 ljudi preminulo

Pratite nas
U poslednja 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 12.830 osoba, od kojih je pozitivno 2.014, dok je, nažalost 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima je 129 pacijenata, a u bolnicama širom Srbije nalaze se 3.814 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 2.716.553‬ osoba, od kojih je virus potvrđen kod 411.855‬.

Kovid 19 odneo je ukupno 4.154‬ života, a stopa smrtnosti je 1,01 odsto.

Na Beogradskom sajmu drugu dozu vakcine dobilo 1.300 građana

U Srbiji je prvog dana masovne revakcinacije danas do 14 sati drugu dozu vakcine primio 4.881 građanin, a samo na Beogradskom sajmu 1.300 ljudi.

Uporedo sa masovnom revakcinacijom nastavlja se i vakcinacija, a prvu dozu do 14 sati primila je 9.491 osoba.

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu dr Dragana Milošević kaže da nema gužvi jer građani dolaze u zakazano vreme.

Među prioritetnim grupama, kada je krenula masovna vakcinacija pre 21 dan, bili su zdravstveni radnici, vojska, policija, tako da su oni danas primali drugu dozu.

„Do sada je oko 1.300 građana primilo drugu dozu. To su naše prioritetne grupe po spisku koji smo dobili“, kaže Milošević za Tanjug.

Prvobitno je najavljeno da će revakcinacija da se odvija u Hali 11, ali je jutros promenjeno te drugu dozu kineske „Sinofarm“ vakcine građani primaju u Hali 3, koja je veća.

Hala 11 danas je bila zatvorena, ali već sutra se u njoj nastavlja vakcinacija „Fajzerovom“, ruskom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i kineskom vakcinom.

Što se tiče procedure za drugu dozu, ista je kao i za prvu. Građani popunjavaju saglasnost, prolaze pregled kod lekara, ubacuju se podaci u bazu podataka, a zatim primaju drugu dozu.

Nakon vakcinacije obavezno ostanu još petnaestak minuta u čekaonici da se isprati da nemaju neku neželjenu reakciju.

„Građani danas dobijaju potvrdu da su kompletno vakcinisani. Na toj potvrdi vidimo kada je primljena prva doza, a kada druga“, pojašnjava dr Milošević.

Ističe da vakcinacija ne znači da se prekida s poštovanjem epidemioloških mera i da maska, distanca i higijena ruku ostaju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

U Srbiji su do sada prvu i drugu dozu vakcine protiv virusa korona primila 26.972 građanina.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala