SZO: Ruska vakcina se može pridružiti mehanizmu Kovaks

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve" Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) biti uvrštena među vakcine koje će biti isporučivane kroz program Kovaks.
„Nadamo se da će se vakcina Naučno-istraživačkog centra 'Gamaleja' pridružiti sistemu Kovaks, pod uslovom da bude uneta na listu lekova koje SZO preporučuje za korišćenje u hitnim situacijama“, saopštila je pres-služba SZO.

Juče je u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji održana diskusija o ruskoj vakcini. Još jedna rasprava je zakazana za 15. februar.

Kovaks (COVAX) je međunarodni mehanizam koji je pokrenula SZO zajedno sa Globalnom alijansom za vakcine i imunizaciju i Koalicijom za inovacije u spremnosti za epidemiju. Prema uslovima programa, zemlje sa visokom prihodima plaćaju nabavku vakcina, time subvencionišući takozvane finansirane države. Do sada je Kovaks sklopio ugovor sa „Fajzer/Biontek“ i „Astra zeneka“.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala