Sudar podmornice i trgovačkog broda: Ko je gore prošao /video, foto/

Japanska podmornica „Surju“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Tri mornara japanske mornarice povređena su prilikom sudara njihove podmornice i trgovačkog broda u Tihom okeanu. Sudar se dogodio u blizini japanskog ostrva Šikoku, kada je podmornica izranjala i udarila o dno broda.

Podmornica „Surju“, duga 84 metra, oštećena je prilikom sudara, nastradali su joj gornji deo trupa i antene, ali je mogla da nastavi plovidbu, prenela je japanska agencija Kjodo.

Portparol vlade u Tokiju Kacunobu Kato saopštio je da je brod za koji se veruje da je učestvovao u sudaru, japanskoj obalskoj straži prijavio da nema oštećenja niti da je osetio sudar.

​Najverovatnije se radi o „Oušn Artemis“ brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, navodi Kjodo, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ministar odbrane Nobuo Kiši naveo je da je podmornica bila na rutinskom treningu i da je primetila brod kroz periskop prilikom izranjanja, ali da nije mogla da izbegne sudar.

Podmornica je prijavila sudar sa zakašnjenjem, jer joj je bila onemogućena radio veza zbog oštećenja antena, dodao je Kiši, već su to uradili tek kada su dobili signal mobilne telefonije.

​Ministar odbrane dodaje da je dobio instrukcije od premijera Jošihida Suge da proveri da li je brod koji je učestvovao u sudaru bezbedan i da omogući akciju spasavanja, ako bude potrebno. Međutim, Kiši nije mogao da potvrdi o kom se brodu tačno radi, jer je on odmah napustio mesto incidenta.

Japanska obalska straža i Odbor za bezbednost transporta otvorili su istragu o ovom incidentu, jer bi takvi slučajevi mogli da ugroze brodski saobraćaj.

Podmornica „Surju“ je ušla u upotrebu 2009. godine, pogonjena je dizel-električnim pogonom i ima posadu od 65 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala