Ruski ambasador u Americi: Za ruske državljane uskoro stiže „Sputnjik Ve“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Ruska ambasada u Americi očekuje isporuke vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ („Sputnik V“) za vakcinaciju ruskih državljana.
„Obratili smo se Moskvi i potvrdno su nam odgovorili na molbu. Dobre su šanse da u najskorije vreme vakcinu vidimo i ovde“, rekao je novinarima ambasador Anatolij Antonov.

On je objasnio da postoje tehnički problemi u vezi sa logistikom isporuka vakcina ali da oni mogu biti uskoro rešeni.

„Nije tajna, pre svega bismo da vakcinišemo ruske državljane ovde. Šta može biti vrednije od zdravlja Rusa koji žive ovde“, rekao je on.

On je naveo i da je ruska strana više puta isticala i nastavlja da naglašava da svetu nije potreban rat vakcinama, rat među lekarima, već saradnja i uzajamna pomoć.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala