Ruska mornarica dobija prve podmornice „Lada“ naoružane „Kalibrima“

© Sputnik / Irina Motina / Uđi u bazu fotografijaDizel-električna podmornica "Kronštadt" projekta 677 "Lada" u Sankt Peterburgu
Dizel-električna podmornica Kronštadt projekta 677 Lada u Sankt Peterburgu  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Prve dve serijske dizel-električne podmornice četvrte generacije projekta 677 „Lada“, „Kronštadt“ i „Velikie Luki“, biće predate ruskoj mornarici 2022. godine, saopštio je za Sputnjik generalni direktor „Admiralitetskih brodogradilišta“ Aleksandar Buzakov.

Druga i treća podmornica u okviru projekta 677, nalaze se na raznim nivoima izgradnje već 15 godina. Glavna podmornica „Sankt Peterburg“ predata je floti na probni rad još 2010. godine.

„Druga podmornica 'Kronštadt' je porinuta, treća 'Velikie Luki' će biti 2022. godine. 'Kronštadt' je kasnio zbog problema sa dobavljačima. Planiramo da obe podmornice predamo mornarici 2022. godine. Podmornice se razlikuju od glavne podmornice 'Sankt Peterburg', jer će biti naoružane najnovijim krstarećim raketama 'Kalibr'. Imaće drugačiji elektromotor: manje bučan, ali snažniji“, rekao je Buzakov.
Spusk na vodu dizelь-эlektričeskoй podvodnoй lodki Volhov - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Zavirite u najsavršeniju i najtišu podmornicu ruske flote /video/

Tokom izgradnje, projekat je pretrpeo nekoliko promena. Planirano je da se ove podmornice opreme vazdušno nezavisnom (anaerobnom) instalacijom, ali ona još uvek nije napravljena u Rusiji.

Direktor „Objedinjene korporacije za brodogradnju“ Aleksej Rahmanov je u septembru prošle godine za Sputnjik izjavio, da serijska proizvodnja dve dizel-električne podmornice četvrte generacije projekta 677 „Lada“ zaostaje zbog problema sa jednim od dobavljača opreme.

Pre nekoliko godina doneta je odluka da se za Tihookeansku flotu izgradi šest podmornica projekta 636 „Varšavjanka“ umesto „Lada“. U suprotnom bi korporacija morala da prekine isporuku. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala