Rusija o registraciji vakcine u EU: Nadamo se da neće koristiti političke argumente

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
 Ruski fond za direktne investicije nada se da će zahtev za registraciju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji biti razmotren u najskorije vreme, rekao je šef Fonda Kiril Dmitrijev.
„Nadamo se da će zahtev biti uskoro razmotren i da se u ovom procesu neće koristiti politički argumenti, nego da će zahtev biti razmotren detaljno i na osnovu rezultata podataka koji su objavljeni u časopisu 'Lanset', a koji pokazuju da je ruska vakcina jedna od najboljih u svetu“, rekao je Dmitrijev za televiziju „Rusija 24“.

Takođe je dodao da su isporuke velike količine vakcine Evropskoj uniji moguće tek nakon što se završi masovna vakcinacija u Rusiji.

„Tek tada možemo obezbediti zaista obimne isporuke, dakle radi se o maju-junu ove godine, ne ranije“, precizirao je stručnjak.

Komentarišući izjavu šefa Organizacije za kontrolu proizvodnje lekova i hrane Irana Muhameda Reza Šanesaza da Iran razmatra mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine protiv kovida 19 sa Rusijom radi izvoza u zemlje Persijskog zaliva, Dmitrijev je rekao da mnoge zemlje pokazuju veliko interesovanje za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Ruski fond za direktne investicije stalno širi spisak međunarodnih platformi na kojima se proizvodi ruska vakcina“, rekao je Dmitrijev.

Prethodno je saopšteno da je Ruski fond za direktne investicije podneo zahtev za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji 29. januara i postoji potvrda da je Brisel primio zahtev. Ističe se da od Evropske agencije za lekove zavisi kojom brzinom će zahtev biti odobren.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Po kom principu radi ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pogledajte u video-infografici:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala