Rusija o Bajdenovoj politici: Povratak Obaminih ljudi nije ohrabrujuć

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Rusija ne očekuje da će SAD kardinalno promeniti politiku prema postsovjetskom prostoru pod novim predsednikom Džozefom Bajdenom, ali povratak diplomata koji su radili za vreme vladavine Baraka Obama ne uliva optimizam, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.
„Ne treba očekivati kardinalne promene u američkoj politici prema postsovjetskom prostoru usled smene administracije u Vašingtonu. Ali, ne uliva optimizam vraćanje na vlast 'starih poznanika' iz tima Baraka Obame poput Viktorije Nuland, koji su podržali državni prevrat u Kijevu u februaru 2014. godine, a koji je doveo do nastanka oružanog sukoba u Donbasu“, rekao je Rudenko.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
„Nešenal interest“: Bajdenova odluka o imenovanju Nulandove – jasan signal Moskvi

Inače, Bajden je ranije imenovao Nulandovu za zamenicu državnog podsekretara za političke poslove. Viktorija Nuland je, između ostalog, ostala upamćena i po tome što je 2014. godine delila hranu ukrajinskim demonstrantima.

Šta SAD žele da postignu kod ruskih granica?

Istovremeno, zamenik ministra inostranih poslova Rusije istakao je da Amerika ne odustaje od pokušaja destabilizacije situacije u susednim državama Rusije kako bi u blizini ruskih granica stvorila nova žarišta tenzija.

„Događaji u Belorusiji jasno pokazuju da mnogi na Zapadu, a posebno u Sjedinjenim Državama, ne odustaju od pokušaja da destabilizuju situaciju u našim komšijskim zemljama. Njihov cilj je stvaranje novih žarišta napetosti u blizini granica Rusije, ometanje integracionih procesa između bivših saveznih republika i na kraju – uništenje istorijski nastalog društveno-političkog, socijalno-ekonomskog i kulturno-humanitarnog zajedničkog prostora“, objasnio je on.

Želja Kijeva da ugodi Zapadu važnija od ljudskih života

Rudenko se osvrnuo i na odluku Kijeva da odbije upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekavši da se ona može objasniti činjenicom da je želja kijevskih vlasti da udovolje zapadnim pokroviteljima važnija od života i zdravlja građana.

Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Kremlj: Ako Kijev neće rusku vakcinu, za druge će ostati više

„Prema informacijama kojima raspolažemo, harkovska farmaceutska kompanija 'Biolek' podnela je Ministarstvu zdravlja Ukrajine zahtev za registraciju ruske vakcine. Međutim, i dalje nismo dobili nikakav zahtev zvaničnog Kijeva koji bi svedočio o njegovoj želji da dobije vakcinu. Narotiv, čujemo da ukrajinski zvaničnici nazivaju rusku vakcinu 'hibridnim oružjem protiv Ukrajine'. Po svemu sudeći, politička konjunktura i težnja da udovolji svojim zapadnim pokroviteljima za ukrajinsku vlast su važnije od života i zdravlja sopstvenih građana“, zaključio je on.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, komentarišući mogućnost da odobri upotrebu ruske vakcine u zemlji izjavio da „Ukrajinci nisu miševi“ da se na njima eksperimentiše.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala