Red za rusku vakcinu: Jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta registrovala „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
U svetu se formirao red država koje su spremne da sarađuju sa Moskvom po pitanju vakcine protiv virusa korona, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Poslednja u nizu koja je registrovala „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je Pakistan.
„Vidite da je efikasnost ruske vakcine svršena stvar, o tome već svi govore. Formirao se red, a ja ovo ne govorim da bi zvučalo lepo – formirao se red zemalja širom sveta, na svim kontinentima koje traže od nas da sarađuju po pitanju vakcine“, rekla je Zaharova za „Prvi kanal“.

Prema njenim rečima, zapadne zemlje „ne mogu da prežive“ što Rusija, koja je napravila prvu vakcinu protiv kovida 19, nije počela da govori o nekakvoj svojoj dominaciji u svetskim pitanjima i nije sakrila vakcinu, nego je predložila široku međunarodnu saradnju po tom pitanju.

Istovremeno, Ruski fond za direktne investicije saopštio je da je Uprava za kontrolu lekova Pakistana odobrila primenu ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Vakcina je registrovana u okviru ubrzane procedure na osnovu podataka o kliničkim ispitivanjima vakcine u Rusiji.

„Pakistan je jedna od najmnogoljudnijih zemalja na svetu i uključivanje vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) u nacionalni portfolio vakcina protiv virusa korona je važan korak za osiguravanje njegove diverzifikacije i zaštitu zdravlja ljudi. Odobrenje vakcine po ubrzanom postupku je moguće zahvaljujući njenoj visokoj efikasnosti i bezbednosti, kao i široko izučenoj platformi adenovirusnih vektora čoveka“, navodi se u saopštenju direktora RFPI Kirila Dmitrijeva.

Pakistan je tako postala 22. zemlja sveta koja je odobrila primenu ruske vakcine protiv virusa korona.

Ranije je Dmitrijev rekao da mnoge zemlje pokazuju veliko interesovanje za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Danas je, na primer, počela masovna vakcinacija ruskom vakcinom u Iranu.

Po kom principu radi ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pogledajte u video-infografici:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala