Ragbi savez Srbije se obratio saopštenjem zbog izjave igrača Partizana za Sputnjik

© AP Photo / Rui VieiraRagbi lopta
Ragbi lopta - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Ragbi savez Srbije je uputio saopštenje u kom ukazuje na netačnost informacija koje je za Sputnjik sport rekao jedan igrač Ragbi kluba Partizan.

U reagovanju je navedeno da u Ragbi savezu Srbije svi klubovi imaju isti tretman i da važe isti uslovi, upućujući na izjavu igrača Partizana koji je naveo da RSS ima negativan stav prema crno-belom timu.

„Ragbi klub Partizan je prvak Srbije u poslednje 3 sezone (sezona 2020., sezona 2019. i sezona 2018.). Pre toga je Ragbi klub Partizan poslednji put osvojio titulu državnog prvaka u sezoni 2005/06, dakle nije osvojio titulu punih 12 (dvanaest) sezona. Postavlja se pitanje kako je onda Ragbi savez Srbije „protivnik“ Ragbi kluba Partizan kada Savez organizuje takmičenje, koje osvaja Partizan? Odgovor je jednostavan: Ragbi klub Partizan je osvojio prethodne 3 titule jer je bio bolji od ostalih klubova koji su učestvovali u takmičenju. To ne znači da Ragbi klub Partizan treba da ima povlašćen tretman u odnosu na druge klubove, ista pravila važe jednako za sve, bez obzira da li je u pitanju Partizan, Crvena zvezda ili neki drugi klub“, navedeno je u saopštenju.

Na konstataciju igrača da postoji problem sa Savezom „još od prošle sezone kada su dva igrača suspendovana na po godinu dana“ u saopštenju RSS se navodi da je disciplinski postupak sproveden u skladu sa Disciplinskim pravilnikom i od strane kompetentne Komisije koja je apsolutno autonomna u svom radu i odlučivanju.

„Zarad činjenica i istine, treba znati sledeće: Kažnjena su 2 igrača RK Partizan, suspenzijom u trajanju od po 30 nedelja, dakle ne 2 godine, nego 30 nedelja. Kazna je izrečena za potez šutirnja kopačkom u glavu igrača RK Vojvodine koji se nalazio na zemlji. Postupak je sproveo nadležni disciplinski organ Saveza, na osnovu izjava učesnika u incidentu, službenih lica i na osnovu video snimka na kome se incident jasno vidi. Na osnovu svega priloženog, Komisija je zaključila da igrač RK Vojvodine nije započeo tuču i donela odluku o poništenju crvenog kartona“, navedeno je.

Reagovano je i na izjavu igrača Partizana da su crno-beli igrali u teškim uslovima tokom prethodne godine, bez treninga i da nije izgubio utakmicu.

„Koliko je nama poznato RK Partizan je imao treninge, o čemu svedoče brojne fotografije na društvenim mrežama i zvaničnom sajtu kluba. Bez obzira na sve, ne bi mogli da osvoje titulu da nisu tenirali. Ragbi klub Partizan je u prošloj sezni (2020) izgubio 2 utakmice: utakmicu 1. kola Prvenstva Srbije 08.03.2020. protiv RK Rad rezultatom 25-0 i utakmicu ½ finala Kupa Srbije, odigranu 21.11.2020. protiv RK Rad, rezultatom 15-20“.

Ragbi savez Srbije je reagovao i na izjavu igrača Partizana u kojoj se upućuje na to da je klub u obavezi da plati 250.000 dinara kotizacije za učešće mlađih selekcija u takmičenju inače ne bi mogao da se takmiči ni seniorski tim.

„Krajem 2019. godine, nakon rasprave i usaglašavanja stavova, ideja i mišljenja svih srpskih klubova, koje je trajalo 9 meseci, Skupština Ragbi saveza Srbije je usvojila Strateški plan razvoja ragbija za period 2020-2024. Ključno strateško opredeljenje nove strategije je rad sa mlađim kategorijama. Klubovima je nametnuta obaveza da rade sa mlađim kategorijama jer je to, pre svega, za njihovo dobro.

Ostavljen je prostor klubovima da formiraju mlađe kategorije, uz rok od godinu dana. Početak primene ovog pravila je zakazan za Kup Srbije u sezoni 2020, koji se igrao u novembru mesecu i za koji je uslov za učešće u takmičenju da klub ima minimum jednu mlađu kategoriju u takmičenju. Za učešće u Prvenstvu Srbije u sezoni 2021. uslov za učešće u takmičenju je bio da klub ima minimum 2 mlađe kategorije.

Upravni odbor je prilikom organizovanja takmičenja u Kupu Srbije u sezoni 2020, vratio odluku o početku primene pravila da je uslov za takmičenje rad sa jednom mlađom kategorijom, Skupštini na ponovno odlučivanje, jer Ragbi klub Partizan nije ispunjavao uslove za takmičenje. Time je Ragbi klubu Partizan omogućeno da se takmiči i u Kupu za sezonu 2020.

Skupština Ragbi saveza Srbije je održana 29.12.2020. Razmatrala je implementaciju Strateškog plana razvoja i na predlog Upravnog odbora, je promenila rokove. Time je spuštena lestvica za takmičenje u Prvenstvu Srbije u sezoni 2021, sa 2 mlađe kategorije na 1. Pri tom, je obzirom da RK Partizan nema ni tu jednu mlađu kategoriju, omogućeno da plate garanciju da će formirati 1 mlađu kategoriju.  Za ovaj predlog je glasao i predstavnik Ragbi kluba Partizan na Skupštini saveza, Ivan Spasenović Generalni Sekretar kluba“, navedeno je u saopštenju.

Uz to, iz RSS je navedeno da su 2020. godine organizovani razvojni projekti „Get into“ Ragbi-program škoskog ragbija, Zimska liga za kategorije U14 i U12, kampovi perspektivnih sportista za kategorije U16 i U19, te ragbi akademija za kategorije U14 i U16, kao i da je glavni program za formiranje mlađih kategorija Get into Ragbi-program školskog ragbija, je započet u februaru, dakle mesec i po dana pre pandemije korona virusa.

„Jedini klub u Srbiji koji nije učestvovao u ovim programima je Ragbi klub Partizan, jer nisu želeli da se prijave za učešće. Svi ostali aktivni klubovi su formirali mlađe kategorije. Pored programa, Ragbi savez Srbije je obezbedio opremu za treninge i takmičenje, takođe za sve klubove, osim za Ragbi klub Partizan, jer se taj klub nije prijavio da dobije opremu. Treba takođe znati da Ragbi savez Srbije pokriva troškove takmičenja za mlađe kategorije (prevoz za juniore i kadete) i sve troškove službenih lica za sve mlađe kategorije, kao i da je kroz sistem srpskog ragbija, integrisano finansiranje klubova sa teritorijalnim savezima, u slučaju RK Partizan, to je Ragbi savez Beograda, kojim je obezbeđeno pokrivanje troškova rada mlađih kategorija. Takođe napominjemo da je Ragbi savez Srbije, u 2 navrata formirao mlađe kategorije Ragbi klubu Partizan i to u sezoni 2015. i u sezoni 2017. U ova dva slučaja Savez je uložio preko 3.000 eura u mlađe kategorije Ragbi kluba Partizan. Obe grupe su se raspale jer uprava Ragbi kluba Partizan nije želela da se bavi mlađim kategorijama“, navedeno je u saopštenju.

Uz to, RSS navodi da je neistinita tvrdnja o tome da je Ragbi klub Partizan osvojio prvenstvo Rumunije sa mlađim kategorijama, dodaje se da niko ne pokušava da oduzme titulu za zelenim stolom Ragbi klubu Partizan, nema nikavog postupka koji se vodi po ovom pitanju, a i svi rokovi za eventualne žalbe su istekli,  da Ragbi škola Partizana nikada nije bila najuspešnija u Srbiji, te da je to svakako škola Ragbi kluba Rad koja je osvojila 41. titulu Prvaka države i 45. Nacionalnih Kupova u takmičenjima mlađih kategorija.

► Bajden je potpisao „smrtnu presudu“ za ženski sport

► Ragbi 13 u Srbiji – gruba igra velikih džentlmena

► Srpski krst na leđima: Zvezda američkog fudbala odao počast pradedi i srpskim precima /video/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala