Gužva oko Marsa: Stigli Arapi, uskoro stižu Kinezi i Amerikanci

© REUTERS / CHRISTOPHER PIKESaudijci poziraju dok prisustvuju događaju kojim obeležava ulazak sonde u orbitu Marsa
Saudijci poziraju dok prisustvuju događaju kojim obeležava ulazak sonde u orbitu Marsa - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Prva misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars stigla je do Crvene planete i uspešno se ubacila u njenu orbitu posle sedmomesečnog putovanja, što joj omogućava da šalje podatke o atmosferi i klimi na toj planeti. Oko Marsa vlada prava gužva letelica, pošto samo dan kasnije stiže i kineska, a sledeće nedelje i američka.

Ova misija čini UAE petom svemirskom agencijom koja je uspela da stigne do Crvene planete, preneo je Rojters.

Program vezan za Mars deo je napora UAE da razviju svoje naučne i tehnološke mogućnosti i smanje oslanjanje na naftu.

Samo dan posle misije Ujedinjenih Arapskih Emirata, stiže i kineska misija „Tjanven-1“ koja će takođe ući u Marsovu orbitu. To je prva kineska međuplanetarna misija i predstavlja veliki korak za ovu zemlju, prenosi portal Spejs.

Ova letelica, osim što će slati podatke o Crvenoj planeti, poslužiće i u spuštanju prvog kineskog rovera na Mars.

Nedugo zatim, oko 18. februara, planiran je dolazak na Mars ekspedicije koju šalje NASA. Radi se o roveru „Perseverans“, koji bi tog datuma trebalo da sleti na Mars, u krater Jezero.

​Pretpostavlja se da je taj krater nekad bio ispunjen vodom, pa je dobio naziv jezero jer ta reč na više slovenskih jezika ima istovetno značenje. Na površini Marsa pratiće ga i helikopter-dron „Indženuiti“. Ova misija NASA poletela je krajem jula prošle godine.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala