Ponovo radi „američko političko pozorište“: Senat kroji sudbinu Trampa, istraga u Džordžiji

Pratite nas
U američkom Senatu danas počinje rasprava o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog optužbi za podsticanje pobune uoči upada njegovih pristalica u Kongres SAD 6. januara. Istovremeno, Odbor za izbore savezne države Džordžija pokrenuo je istragu o telefonskom razgovoru Trampa u kom je vršio pritisak na zvaničike da preokrenu rezultate izbora

Američki Senat priprema se za brz postupak o opozivu Trampa, prenose mediji, a demokrate tvrde da imaju neoborive dokaze o Trampovoj krivici, dok advokatski tim bivšeg predsednika SAD uzvraća da su demonstranti delovali samostalno i ocenjuje da je senatski postupak apsurdan i neustavan.

Političko pozorište

Trampov pravni tim optužio je demokrate da pokretanjem procesa opoziva bivšeg američkog predsednika prave političko pozorište.

"To je samo još jedan sebičan pokušaj lidera demokrata u Senatu da iskoristi osećanje užasa i zbunjenosti koje je obuzelo Amerikance nakon nereda u Kongresu 6. janauara", navodi se u pretpretresnom podnesku koji su podneli advokati Trampa.

Kako se navodi, umesto da umire naciju ili da se usredsrede na krivično gonjenje prekršilaca zakona koji su upali u Kongres, predsedavajuća Predstavničkog doma i njeni saradnici pokušavaju da bezosećajno iskoriste haos zarad sopstvene političke koristi. 

Američki senat - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2021
Ukoliko podrže impičment, republikanci će sebi pucati u nogu

U podnesku na 75 strana navodi se da je proces opoziva neustavan, da Tramp nije inicirao nerede, već da je pozivao okupljene da budu mirni.

Tramp je jedini američki predsednik protiv koga je je dva puta pokretan postupak za opoziv.

Ukoliko bi Senat odlučio da ga opozove, Tramp više nikada ne bi mogao da se kandiduje na izborima, ali za to je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 100 senatora.

Demokrate imaju 50 mesta u Senatu i malo je verovatno da će imati podršku dovoljnog broja republikanskih senatora, prenosi Tanjug.

Istraga u Džordžiji

Odbor za izbore američke savezne države Džordžija zvanično je pokrenuo istragu o telefonskom razgovoru bivšeg predsednika Donalda Trampa u kojem je vršio pritisak na zvaničike da preokrenu rezultate izbora, na kojima je pobedio njegov protivkandidat Džo Bajden. 

Džejkob Čensli, šaman Kjuanona - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Kako će se američki Senat pretvoriti u potpuni cirkus

Istraga je pokrenuta nakon što je u profesor prava u ponedeljak podneo zvaničnu žalbu optužujući Trampa da je prekršio zakon.

To je prva zvanična istraga o telefonskim razgovorima u kojima je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije u pokušaju da preokrene rezultate izbora, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Volter Džons, portparol državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, potvrdio je da je istraga pokrenuta.

"Primili smo žalbu i ponašamo se onako kako bismo se ponašali u bilo kom takvom slučaju. Za dalji pravni postupak nadležan je državni tužilac", rekao je Džons.

Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je početkom januara da je pod pritiskom Bele kuće i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik tražio poništavanje svog izbornog poraza u toj američkoj saveznoj državi.

Bivši američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
AP: Malo verovatno da će Tramp biti opozvan

Tramp je od Rafenspergera navodno tražio da izborni zvaničnici pronađu dovoljno glasova kako bi poništili Bajdenovu pobedu u toj državi.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, održana tokom mesec dana od početka decembra do početka januara, u kojem je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije u pokušaju da preokrene izbore, da bi svaki put bio odbijen.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

Sve o novim detaljima zavere koja je srušila Donalda Trampa i o tome kako izgleda tajna istorija novembarskih predsedničkih izbora u SAD mogli ste da saznate u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ našeg Nikole Vrzića:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala