Nemačko Ministarstvo odbrane: Rusija i Kina su strateški konkurenti

© REUTERS / POOLLider nemačke Hrišćansko-demokratske unije i ministar odbrane Nemačke Anegret Kram-Karenbauer
Lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije i ministar odbrane Nemačke Anegret Kram-Karenbauer - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer i generalni inspektor Oružanih snaga Nemačke Eberhard Corn u zajedničkom dokumentu su okarakterisali Rusiju i Kinu kao „strateške konkurente“, piše „Frankfurter algemajne cajtung“ pozivajući se na taj dokument.

Kako navodi list, dokument na osam stranica pod nazivom „Misli o Bundesveru budućnosti“ podnet je Bundestagu u utorak. U njemu su ministarka odbrane i generalni inspektor opisali trenutnu situaciju u vojsci, situaciju u oblasti bezbednosti, a takođe su dali niz predloga za modernizaciju Bundesvera.

U dokumentu se Rusija i Kina opisuju kao „strateški konkurenti“. Kramp-Karenbauer i Corn smatraju da Rusija nastupa kao „suprotstavljena sila u odnosu na Zapad“, koja je „u poslednje vreme pojačala vojne i političke pretnje i svesno kršila međunarodne sporazume“. Istovremeno, Kina postaje „moćan i sve značajniji igrač“.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2020
Šojgu: Ministarka odbrane Nemačke se ponaša kao učenica osnovne škole

Nemačka ministarka odbrane je prošlog novembra tvrdila da Nemačka mora da održi svoj vojni budžet na visokom nivou kako bi Evropa bila sposobna da sa Rusijom vodi dijalog „sa pozicije sile“ zbog „sve očiglednije“ vojne pretnje posle modernizacije ruskog naoružanja.

Zapadni političari periodično govore o „ruskoj pretnji“. Najčešće su to političari iz baltičkih zemalja i Poljske. Moskva je više puta naglašavala da Rusija nikada neće napadati nijednu od zemalja NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO vrlo dobro zna da Moskva ne planira nikoga da napada, već jednostavno koristi izgovor da bi rasporedio još tehnike i bataljona u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala