NATO: Pojačali smo prisustvo u Crnom moru kao odgovor Rusiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
NATO je pojačao prisustvo u Crnom moru kao odgovor na aktivnosti Rusije u regionu, izjavio je šef Alijanse Jens Stoltenberg.
„Konstatujemo jačanje Rusije u Crnom moru posle nelegalne aneksije Krima“, rekao je on na zajedničkom konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem.

Kako je dodao, pre svega radi se o jačanju ruske flote.

„NATO jača svoje prisustvo u Crnom moru, samo za poslednje tri nedelje tri američka broda su se našla u Crnom moru. Pored toga održane su i vežbe sa ukrajinskim pomorskim snagama. Na taj način je NATO ojačao prisustvo u Crnom moru i regionu pridao strateški značaj“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da vrata Alijanse ostaju otvorena za druge zemlje, a da Ukrajina treba da nastavi neophodne reforme.

„Od momenta kada je okončan Hladni rat Alijansa je udvostručila broj saveznika. Vrata NATO ostaju otvorena, sarađujemo sa mnogima, pa tako i sa Ukrajinom koja je kandidat za članstvo i saveznici podržavaju napore Ukrajine u cilju stupanja u članstvo“, rekao je generalni sekretar Alijanse. 

Ukrajina je, inače, šesta država koja je dobila status partnera NATO sa proširenim mogućnostima. Pre Kijeva, taj status su dobile Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska.

Satuts partnera sa proširenim mogućnostima uveden je 2014. godine a cilj je izgradnja dubljih, specijalizovanih bilateralnih odnosa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala