Bocan-Harčenko: Ruska delegacija dolazi u Srbiju na razgovore o proizvodnji vakcine protiv kovida

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Delegacija Ruskog fonda za direktne investicije i predstavnici Instituta „Gamaleja“ posetiće Srbiju 11. februara kako bi razgovarali o saradnji na vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Najaktuelniji i najperspektivniji zadatak je da se pokrene proizvodnja ‘Sputnjika Ve’ ovde u Srbiji... U tu svrhu već 11. (februara) čekamo delegaciju koju će činiti stručnjaci: predstavnici Instituta ‘Gamaleja’ i Ruskog fonda“, rekao je ambasador za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da smatra da će za tri dana boravka ove delegacije i pregovora sa srpskom stranom konačno biti rešeno pitanje gde i kako će se proizvoditi vakcina.

Avion sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Stižu nove doze „Sputnjika“, ruski tim u četvrtak na „Torlaku“

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala