Baltičke zemlje i Poljska spremaju sankcije zbog Navaljnog

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskovskom gradskom sudu
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskovskom gradskom sudu - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijeljus Landsbergis izjavio je da baltičke zemlje i Poljska pripremaju svoj paket sankcija prema „spisku Navaljnog“.
„Radi se o takozvanom ‘spisku Navaljnog’, licima koji su doprineli privođenju, hapšenju i suđenju Navaljnom i, moguće, o nalogodavcima“, rekao je Landsbergis na konferenciji za medije nakon onlajn sastanka sa predsednikom Gitanasom Nausedom.

Prema rečima ministra, „Litvanija učestvuje u ovom procesu, pregovara sa kolegama i iz baltičkih država i iz Poljske i nada se da će u bliskoj budućnosti taj spisak biti predat odgovornim institucijama Evropske unije i usaglašen na najvišem političkom nivou“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane.  

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Početkom februara, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala