Azerbejdžan izdao dozvolu: Uskoro počinje ispitivanje kombinovane rusko-britanske vakcine

© Foto : Pravitelьstvo Buэnos-Aйresa / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Azerbejdžan je izdao dozvolu za sprovođenje prvog u svetu ispitivanja kombinacije vakcina protiv virusa korona – ruske „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i britanske „Astra zeneka“, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).
„RFPI saopštava da je Ministarstvo zdravlja Azerbejdžana 8. februara izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja kombinovane primene vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) i vakcine koju je napravila kompanija 'Astra zeneka' zajedno sa Oksfordskim univerzitetom na teritoriji zemlje. Klinička ispitivanja će započeti do kraja februara“, navodi se u saopštenju Ruskog fonda.

Kako se ističe, tokom ispitivanja će se oceniti imunogenost i bezbednost kombinovane primene vakcina.

„Program ispitivanja će trajati šest meseci na teritoriji nekoliko zemalja, a planirano je da se u svako ispitivanje uključi po 100 dobrovoljaca“, precizirala je ruska strana.

Generalni direktor RFPI Kiril Dmitrijev saopštio je da je radi pobede virusa korona neophodno ujediniti sve napore i koristiti najnaprednija rešenja.

„Objava u vodećem recenziranom medicinskom časopisu 'Lanset' pokazala je da je efikasnost vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) 91,6 odsto i da je ona jedna od samo tri vakcine u svetu čija je efikasnost iznad 90 odsto. Spremni smo da razvijamo saradnju sa drugim proizvođačima kako bi povećali količinu dostupnih i efikasnih vakcina“, rekao je Dmitrijev.

Centar „Gamaleja“, kompanija „Astra zeneka“, RFPI i ruska farmaceutska kompanija „R farm“ potpisale su memorandum o saradnji 21. decembra. Dokument predviđa saradnju po pitanju razvoja i realizacije programa kliničkih ispitivanja radi procene kombinovane primene jedne od komponenti vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i jedne od komponenti vakcine AZD1222  koju je napravila „Astra zeneka“ zajedno sa Oksfordskim univerzitetom. To je prvo u svetu ispitivanje kombinovane vakcine.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala