„Zemlja vetrova“: Kako se MiG-31 snalazi u ekstremnim uslovima Arktika /video/

© Sputnik / Vitaliy AnkovAvion MiG-31 na vojnoj vežbi
Avion MiG-31 na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Na arhipelag Nova Zemlja doletela je prva smena aviona MiG-31. Piloti će dve nedelje patrolirati nad Arktikom praktično bez ikakvih orijentira.

Arhipelag Nova Zemlja se još zove i „zemlja vetrova“. Klima je izuzetno surova, česti su uragani i ponekad nedeljama besne mećave. Ovde je već šest godina na dužnosti protivavionski raketni puk, a sada i mornarička avijacija čuva vazdušni prostor nad Arktikom.

Lovci-presretači velikog dometa MiG-31 prvi u svetu su uvršteni u naoružanje na krajnjem Severu. Trenutno su u fazi testiranja, a uskoro dolazi i druga smena.

Jednim avionom upravlja komandant 45. armije ruske vojske i PVO Severne flote, general-potpukovnik Aleksandar Otrošenko i lično proverava karakteristike leta ovih „goniča lisica“, kako se na zapadu, zbog njihove velike brzine, nazivaju avioni MiG-31.

„Avion se odlično ponaša. Nema razlike u odnosu na geografske širine u kojima letimo na području aerodroma Mončegorsk. Prošlo je već mesec dana, pa je bilo potrebno promeniti avione, osoblje, proveriti uslove borbenog dežurstva i života“, rekao je Otrošenko.

Preuzimanje borbenog dežurstva se odvija na aerodromu. Stražu preuzima posada zamenika komandanta vazduhoplovne eskadrile Aleksandra Podgornova. Pred njim su dve nedelje patroliranja nad ovom pustom arktičkom regijom, praktično bez ikakvih orijentira. On tek treba da sazna sve detalje službe na Arktiku.

„Trenutno smo leteli samo u okviru kontrolnih ciljeva, u svrhu treninga, a tokom leta je planirano da strateški bombarder B-52 preleti Arktik. Ovde smo preuzeli borbenu dužnost kako bismo proširili radijus delovanja lovaca“, izjavio je Podgornov.  

Navigator prve smene Aleksandar Haritonov je potvrdio, da čak i u takvim uslovima, ne postoji bolji od aviona MiG-31. Oni lete i na minus 60 stepeni Celzijusa, što su potvrdile i eksperimentalne vežbe duž Severnog morskog puta. Vežbe su bile tokom cele prošle godine i komanda je zaključila da su manevri prošli uspešno.

„Najvažniji detalj je vreme, jer je ono ovde veoma loše. Sada je, na primer, vetar duvao nedelju dana oko 100 kilometara na sat. Mi živimo i dežuramo u takvim uslovima, sve ostalo je u redu“, navodi Haritonov.

Plan je da se na Arktiku izgradi čitava mreža aerodroma, na koje bi, po potrebi, mogli da sleću avioni. Sledeća lokacija je severnije, avio baza „Nagursk“ na arhipelagu Zemlje Franca Josifa u kojoj će piloti uskoro preuzeti dežurstvo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala