Zaharova: Nemačka četvrti put odbila zahtev za informacijama o Navaljnom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Nemačka je odbila četvrti zahtev Generalnog tužilaštva Rusije o incidentu sa Aleksejem Navaljnim, konkretno o pouzdanosti informacija u medijima da je otrov klase „Novičok“ pronađen na flaši koju je u Nemačku iz Tomska donela njegova koleginica Marija Pevčih, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

„Nemačka strana odbila je zahtev Generalnog tužilaštva Rusije da ispita Mariju Pevčih, pozivajući se na činjenicu da je njena adresa na teritoriji Nemačke navodno nepoznata. Istovremeno, prema otvorenim izvorima, ona se u Nemačkoj sastajala sa Aleksejem Navaljnim, kojeg su nemačke specijalne službe danonoćno čuvale, a na dan njegovog odlaska iz Berlina u Moskvu... bila je među onima koji su ga pratili“, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva Marije Zaharove.

Istovremeno se naglašava da nemačka strana „nije pružila nikakve podatke o rezultatima toksikološke analize tragova otrova navodno pronađenih na flašama mineralne vode, koje je Pevčih odnela iz tomskog hotela u Berlin“.
Pripadnici policije sprovode ruskog blogera Alekseja Navaljnog - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2021
Rusija uputila novi zahtev Nemačkoj o slučaju Navaljni

„Nemačke vlasti takođe su odbile da pruže bilo kakve informacije o ekspertima koji su ispitivali flaše i odbile su da ih ispitaju“, dodala je Zaharova.

Slučaj Navaljni

Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta 2020. u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu analiza, omski lekari su kao glavnu dijagnozu dali metabolički poremećaj, koji je izazvao jaku promenu nivoa šećera u krvi. Čime je njegovo stanje prouzrokovano, još nije jasno, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.​ Navaljni je pušten iz bolnice 22. septembra.

Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala