Da li je Amerikanac najveći svih vremena?

© AP Photo / Ben LiebenbergTom Brejdi, američki NFL kvoterbek
Tom Brejdi, američki NFL kvoterbek - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Lebron Džejms ili Majkl Džordan? Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković? Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo? Debate o najvećem svih vremena u gotovo svim mejnstrim sportovima imaju barem dve strane.

To nije slučaj u NFL-u (Nacionalna fudbalska liga), takmičenju koje se još naziva američkim fudbalom.

U tom sportu najveći svih vremena je Tom Brejdi, kvoterbek koji je u nedelju sa 43 godine uspeo da podigne sedmu titulu na Superbolu, završnom meču NFL-a.

Brejdijevi Tampa Bej Bakanirsi su pobedili Kanzas Siti Čifse rezultatom 31:9 i time dodatno podigli Brejdija na večnoj lestvici.

Koliko je Brejdi veliki govori i to što on ne samo da je poboljšao svoj rekord po broju osvojenih Superbolova, već istih ima više nego bilo koja NFL franšiza ukupno.

U finalu protiv Kanzasa ponovo je postao MVP – po peti put u karijeri, što je, takođe, više nego što je iko ikada uradio.

​I tako je, posle još jedne fenomenalne, možda i najbolje Superbol partije u karijeri, potegnuto pitanje o najboljem svih vremena. Ne samo u američkom fudbalu, već generalno u sportu.

„Ne može da stane. Neće stati. Najbolji ikada u svim sportovima“, rekao je o Brejdiju njegov bivši saigrač Džulijan Edelman.

Po završetku prošle sezone Brejdi je napustio ekipu Nju Ingland Petriotsa, u kojoj je proveo 20 godina i sa kojom je osvojio šest titula, i sa Tampom potpisao dvogodišnji ugovor vredan oko 50 miliona dolara.

Mnogi su mislili da je Brejdi napravio grešku, a kritičari su „vileneli“ tokom sezone u kojoj iskusni kvoterbek nije blistao.

Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
„Bogdan mi je samo rekao – brate, zovem te za deset minuta“

Situacija se za samo par meseci obrnula naglavačke, pa se pojedinci sada pitaju da li će trofej NFL šampiona, koji se trenutno zove po legendarnom Vinsu Lombardiju, promeniti ime.

„Pitam se da ći će GOAT (najbolji svih vremena prim. prev.) osvojiti dve zaredom i imati osam titula. Onda bi mogao da se penzioniše, a NFL bi mogao da trofej nazove po Brejdiju umesto po Lombardiju“, zapitao se NBA košarkaš Si Džej Mekolum.

Stigle su pohvale i od brazilskog fudbalera Nejmara, kao i njegovog bivšeg tima, Nju Inglanda.

„Čestitamo najvećem svih vremena“, napisali su Petriotsi.

Brejdi je, takođe, postao prvi kvoterbek još od Pejtona Meninga koji je kao starter na toj poziciji osvojio Superbol sa dve različite franšize.

S obzirom da je titula došla u 2021. godini, četrdesettrogodišnji Brejdi je osvojio titulu u tri različite decenije.

„Nije gotovo. Vratićemo se. To i sami znate“, rekao je Brejdi po preuzimanju trofeja.

Dominacija Brejdija u NFL-u je nešto što teško da se moglo videti u bilo kom sportu. Što zbog broja osvojenih timskih titula, što zbog ličnih priznanja, što zbog dugovečnosti, što zbog poštovanja koje ima od strane svojih protivnika.

U ostalim sportovima postoji debata o tome ko je GOAT, dok u NFL-u to nije slučaj, pa američki fudbal u konkurenciju najboljeg sportiste svih vremena jasno zna koga šalje.

Ako se GOAT takmičenje suzi na američko tlo, onda je izbor kristalno jasan.

„Deco, pogledajte šta možete da ostvarite kroz naporan rad i posvećenost. Vau! Tom Brejdi je američki GOAT i, ne zaboravimo, MVP“, napisao je čuveni fudbaler Dejvid Bekam.

Kako je ruski tinejdžer šampiona sveta bacio na kolena /foto, video/

Ivana Španović posle šest godina šampion Srbije

Sjajne vesti iz Brisela – Srbija ide na Evropsko prvenstvo!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala