Šta nam donosi novi zakon o zelenoj energiji /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, koji treba da doprinese proizvodnji što veće količine zelene električne, ali i toplotne energije, kao i korišćenju goriva u transportu čije sagorevanje je bez ili sa minimumom gasova sa efektom staklene bašte.

U javnosti se, međutim, nekako najviše govori o proizvodnji zelene struje, čini se ponajviše zbog toga što će biti ukinuta podsticajna taksa, koja je proizvođačima električne energije iz energije vetra, sunca ili biomase bila isplaćivana na račun građana/potrošača, odnosno, „Elektroprivrede Srbije“.

Predlog novog zakona umesto fiđin tarifa, koje su funkcionisale po principu fiksne subvencije na 12 godina za investitore koji su uspeli da uđu u kvote ulaganja u obnovljive izvore energije, država sada uvodi aukcije na kojima će se investitori nadmetati da dobiju subvencije, koje se sada zovu premije.

Predviđeno je, takođe, i da će potrošači koji se odluče da ulože u proizvodnju obnovljivih izvora energije za svoje potrebe višak, bez velikih komplikacija, moći da isporuče u elektroenergetski sistem, ali i da dobiju određene podsticaje. Ti individualni mali proizvođači OIE imaće status kupac-potrošač, odnosno prokupac, koji u Nacrtu zakona nije još do kraja definisan.

Šta sve ovo konkretno znači, za državu, privredu i građane Srbije u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Milošem Mladenovićem, izvršnim direktorom SEEPEX a.d. Beograd, berzom električne energije za Jugoistočnu Evropu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala