Ruska ambasada nakon proterivanja diplomate: Otvoreni konfrontacioni gest Berlina

© Sputnik / Marijana KolakovićUlaz u rusku ambasadu u Nemačkoj
Ulaz u rusku ambasadu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Berlinu osudila je odluku o proterivanju ruskog diplomate iz Nemačke, nazvavši taj postupak „otvoreno konfrontacionim gestom“ zvaničnog Berlina na koji će biti pruženi „adekvatni i srazmerni odgovori“.
„Žalimo što Berlin u poslednje vreme sve češće pribegava otvoreno konfrontacionim gestovima prema Rusiji. Na svake neprijateljske manifestacije u budućnosti će biće pruženi adekvatni i proporcionalni odgovori“, istakla je ambasada.

Istovremeno, ruska ambasada je potvrdila da je dobila notu nemačkog Ministarstva inostranih poslova o objavljivanju zaposlenog u diplomatskoj misiji Rusije za personu non grata.

Ambasada je postupak Berlina ocenila kao neosnovan i neprijateljski i izrazila protest zbog te odluke.

Podsetimo, danas je Poljska objavila za personu non grata zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju. Takođe je objavljeno da je za personu non grata proglašen i zaposleni ambasade Rusije u Berlinu, a Švedska je takođe saopštila da proteruje ruskog diplomatu.

S tim u vezi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da odluke Nemačke, Švedske i Poljske o proterivanju ruskih diplomata predstavljaju neosnovan i neprijateljski korak.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 5. februara saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale na neodobrenim protestima u Rusiji proglašene za persone non grata i da će u najskorije vreme napustiti zemlju. Radi se o diplomatskom osoblju generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasadi Savezne Republike Nemačke u Moskvi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala