Rusija više ne pada na zapadne provokacije ni ultimatume Žozepa Borelja

CC0 / Pixabay / EU Rusija
EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj došao je u Moskvu kao glasnik transatlantske grupe država, a njegov zadatak je bio ne samo da objavi informaconi rat ili postavi ultimatum, već da proveri koliko je Rusija elastična i povodljiva, ali Rusija više ne pada na zapadne provokacije i ultimatume, smatra ruski politikolog Pavel Šipilin.

On ističe istovremeno da je krajnji cilj Zapada – podrivanje suvereniteta Rusije.

Komentarišući Boreljove kontradiktorne izjave – one ranije i ove koje su date tokom posete Moskvi – Šipilin ocenjuje da pokušaji da se odnosi EU sa Rusijom vrate u normalnost za sada nisu mogući, sve dok Brisel odbija da prizna suverenitet Rusije.

Šipilin ocenjuje da proterivanje diplomata iz Nemačke, Poljske i Švedske sugeriše da je Rusija promenila ton komunikacije sa Zapadom i da više ne namerava da sama nudi kompromise, već čeka predloge kolektivnog Zapada.  

Moskva je, ocenjuje politikolog, poslala niz poruka, a pre svega onu da je  Rusija suverena država i da se to mora poštovati.

„Bili smo izuzetno pristojni pokušavajući da objasnimo da nekako moramo da sarađujemo, da živimo u slozi, ali uzalud. Sada smo im jasno dali do znanja da neće uspeti da razbiju Rusiju ni spolja, ni iznutra i da na te pokušaje mogu da zauvek zaborave. Ovo je poručeno kolektivnom Zapadu i njenom glasniku – Žozepu Borelju. Čini mi se da je on sve dobro razumeo, ali ne i kolektivni Zapad, koji i dalje ostaje u tim iluzijama. Ocena posete biće data 22. februara, ali već sada se čuju komentari da je ona bila debakl, iako to nije istina. Borelja kritikuju što nije želeo da Lavrovu pokaže zube“, napominje ekspert, dodajući da je to površan pristup ozbiljnim nagomilanim problemima.

Rusija ne pada na pritiske

Šef evropske diplomatije posetio je krajem prošle nedelju Moskvu, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom

Iako je ranije govorio da, uprkos poteškoćama, postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, nakon povratka u Brisel, Borelj je na svom blogu napisao da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije, kao i da „Rusija ne želi da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog“ i kritikovao je Moskvu da doživljava demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju.

Šipilin ističe da su odavno prošla vremena kada je Rusija bila u poziciji da sluša diktate spolja i da je Moskva to Evropi jasno stavila do znanja.

„Da li još uvek veruju da mogu nešto da diktiraju, čak ne ni Rusiji, već celom svetu?! U poslednjih nekoliko meseci dogodilo se previše toga da bi se neko nadao da će svet ponovo slepo slušati te mentorske predloge Zapada. Niko više ne želi da sluša njihove lekcije i predavanja. To je otišlo u nepovrat i Rusija je to jasno stavila do znanja… Čini mi se da je Borelj sve to video i veoma dobro razumeo. Mimika, intonacija, gestovi su sve otkrili. Zapad sada mora da traži kompromis. Rusija više neće biti u poziciji države kojoj neko nešto diktira, mi sada reagujemo. Preuzeli smo inicijativu i teško da ćemo je sada propustiti“, kaže Šipilin.

Odgovarajući na pitanje šta je glavni „kamen spoticanja“ u odnosima Rusije i EU, Šipilin kaže da je to Brisel, koji se ponaša kao da Rusija nije suverena država. To, kako objašnjava, traje već tri decenije, a u te svrhe koriste se razni instrumenti pritiska: priče o ljudskim pravima, protestima, Navaljnom, korupciji i slično. On naglašava da to nisu razlozi napada na Rusiju, nego instrumenti pritiska.

„Uvek će smisliti nešto drugo. Ali najvažnije je lišiti nas suvereniteta. To je bio zadatak od samog početka. I određeno vreme su u tome uspevali, činilo im se da idu u dobrom smeru, da malo više pritisnu i pobeda će biti njihova. Međutim, nama je suverenitet isuviše važan, a oni to nisu uzeli u obzir, prevideli su“, ističe ekspert.

Lopta je u dvorištu Zapada

Šipilin ocenjuje da je Rusija sada pred Zapad stavila izbor -  ili ćete prepoznati naš suverenitet u unutrašnjoj i spoljnoj politici, ili komunikacije neće biti.

„To je, u stvari, ono što se dogodilo, ono što je poručeno svetu tokom Boreljove posete“, kaže Šipilin.

On takođe ističe da Rusija nikada nije bila protiv saradnje sa EU, ali saradnje na ravnopravnim uslovima. To, pre svega, kako objašnjava, predviđa priznavanje ruskog suvereniteta.

„Već više od 20 godina postoje pokušaji da se postignu dogovori na ravnopravnoj osnovi, ali svi oni su bili odbačeni. Ispostavilo se da je,  Evropska unija, bar za sada, nepouzdan partner. To je rekao i ministar Lavrov. Lopta je sada prebačena u evropsko dvorište, na teren kolektivnog Zapada i oni sada moraju da vide šta će sa njom. Tek kada donesu odluku, možemo da razgovaramo“, zaključio je ekspert.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala