Rusija i teroristi „u istom košu“: Norveška navela najveće bezbednosne pretnje

© Sputnik / Aleksandar Viljf / Uđi u bazu fotografijaOslo
Oslo - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Policijska služba bezbednosti Norveške smatra da obaveštajne aktivnosti Rusije i Kine ostaju najveća pretnja bezbednosti zemlje, izjavio je šef norveške obaveštajne službe Nils-Andreas Stensenes podnoseći u Oslu godišnji izveštaj o glavnim pretnjama i prognozi za 2021. godinu. U najveće pretnje svrstani su i islamski ekstremisti i desničari.
„Na planu obaveštajne delatnosti najveća pretnja će ostati sa strane Rusije i Kine“, rekao je Stensenes tokom obraćanja, prenosi televizija „NRK“.

U izveštaju je izneta tvrdnja da će 2021. godine „operacije ruskih i kineskih specijalnih službi sprovedene na internetu činiti najveći deo njihove aktivnosti u Norveškoj“. Ima se u vidu, između ostalog, prošlogodišnji hakerski napad na parlament te zemlje.

Pored toga, zaposleni u službi bezbednosti smatraju da je pandemija virusa korona dovela do brojnih negativnih posledica u mnogim oblastima. Oni upozoravaju na potencijalne posledice među kojima su neredi izazvani reakcijom ljudi na ograničenja zbog kovida 19, kao što je bio slučaj sa raznim zemljama u Evropi.

„Policijska služba bezbednosti veruje da najveće pretnje po Norvešku čine islamski ekstremisti i desničari. Pretpostavlja se da će upravo oni pokušati da izvedu terorističke napade u Norveškoj u narednim godinama“, navedeno je u izveštaju.

Ranije je Policijska služba bezbednosti Norveške saopštila da specijalne službe smatraju da su u sajber-napad na norveški parlament, koji se dogodio u avgustu 2020. godine, mogle da budu umešane hakerske grupe povezane s Rusijom. Istovremeno je navedeno da nema dovoljno dokaza za to.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari i za sajber-napade. Rusija je odbacila sve optužbe, istakavši da zapadne zemlje nisu pružile nikakve dokaze, kao i da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala