Novo istraživanje: Pretrage na Guglu pomažu naučnicima da predvide žarišta korone 17 dana unapred

© Foto : PixabayPretraživač Gugl
Pretraživač Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Prema novom istraživanju, pretrage na Guglu bi mogle da budu korišćene za rano otkrivanje pikova i žarišta virusa korona.

Istraživanje naučnika iz Velike Britanije i Izraela sugeriše da bi epidemiolozi mogli da koriste istoriju Guglovog pretraživača kako bi pronašli žarišta u kojima raste broj slučajeva zaraze virusom korona

Prolaznici na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Prognoza Kremlja: Kada će se završiti pandemija virusa korona

Praćenje rezultata pretraga na Guglu koje sadrže termine povezane sa simptomima moglo bi da omogući stručnjacima da uoče pikove i 17 dana pre nego što se zaista dogode, pokazalo je istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu.

Analiza aktivnosti pretraživanja na internetu već se koristi za praćenje sezonskog gripa.

Korišćenje podataka internet pretraga o kovidu 19 moglo bi da poboljša metode nadzora javnog zdravlja, prenosi Independent

„Oslanjajući se na prethodna istraživanja koja su pokazala korisnost aktivnosti pretraživanja na internetu u modeliranju zaraznih bolesti poput gripa, ova studija pruža novi set alata koji se mogu koristiti za praćenje kovida 19“, rekao je autor studije dr Vasileios Lampos.

„Pokazali smo da naš pristup deluje na različite zemlje, bez obzira na kulturne, socioekonomske i razlike u klimi. Naša analiza je takođe među prvima pronašla vezu između incidence virusa korona i pretraga o simptomima gubitka osećaja mirisa i osipa na koži“, dodao je.

Naučnici su otkrili da njihov model pruža korisne uvide, poput ranih upozorenja i efekte mere fizičkog distanciranja. 

Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Bil Gejts: Postoji pretnja po čovečanstvo o kojoj niko ne želi da govori

Profesor Majkl Edelstejn sa Univerziteta Bar-Ilan u Izraelu, koji je koautor istraživanja, rekao je: „Naša najbolja šansa za suočavanje sa hitnim zdravstvenim situacijama kao što je pandemija virusa korona je da ih otkrijemo rano kako bismo rano i reagovali“.

„Korišćenje inovativnih pristupa otkrivanju bolesti, kao što je analiza aktivnosti pretraživanja na internetu kao dopune ustaljenim pristupima, najbolji je način za rano otkrivanje izbijanja epidemija“, dodao je.

Detalji ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Digital Medicine journal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala