Moskva: Proterivanje ruskih diplomata iz Nemačke, Švedske i Poljske – neprijateljski korak

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Odluke Nemačke, Švedske i Poljske o proterivanju ruskih diplomata predstavljaju neosnovan i neprijateljski korak, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Današnje odluke Poljske, Nemačke i Švedske su neutemeljene i neprijateljske. Predstavljaju nastavak upravo tog niza postupaka, akcija koje Zapad preduzima u pogledu naše zemlje, a koje mi karakterišemo kao mešanje u unutrašnje stvari“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

S tim u vezi, portparolka je naglasila da je Rusija proterala iz zemlje predstavnike evropskih ambasada i konzulata „koji su bili uhvaćeni na delu“.

„Ali ono što je zanimljivo je činjenica da, kada je nekoliko godina kolektivni Zapad sprovodio akcije proterivanja ruskih zaposlenih u stranim institucijama, nisu nam davali nikakve materijale. Kada smo mi potkrepljivali svoje odluke, pružili smo činjenice, opipljive materijale. Rekli smo da to nije politički gest, već utemeljena odluka sa činjenicama u rukama“, dodala je ona.

Podsetimo, nešto ranije Poljska je objavila za personu non grata zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju. Takođe je objavljeno da je za personu non grata proglašen i zaposleni ambasade Rusije u Berlinu, a Švedska je takođe saopštila da proteruje ruskog diplomatu.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 5. februara saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale na neodobrenim protestima u Rusiji proglašene za persone non grata i da će u najskorije vreme napustiti zemlju. Radi se o diplomatskom osoblju generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasadi Savezne Republike Nemačke u Moskvi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala