Moskva: Najnovije izjave Zapada prema Rusiji drske i nerazumne

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Najnovije izjave i koraci Zapada prema Rusiji su drski i lišeni zdravog razuma, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je kao primer navela izjave date tokom i posle posete šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Moskvi.

„Čim se (Borelj), kako se kaže, vratio u bazu, njegove izjave su korigovane. Ko ih je korigovao, može se samo nagađati... I počeo je da govori potpuno druge stvari. Pridružio se čitav roj briselskih medija, posmatrača i novinara... Sami donesite svoje zaključke o tome koliko sada Zapad grubo i drsko vodi svoju politiku, van svake diplomatske prakse i verovatno već bez zdravog razuma“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj napisao je u svom blogu nakon posete Moskvi da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije. Prema Borelju, upravo Rusija je ta koja se postepeno udaljava od Evrope, „doživljavajući demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju“. Ranije u Moskvi, Borelj je izjavio da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će se u tom slučaju postići dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kasnije je istaklo da su Boreljove kritičke izjave o Rusiji u suprotnosti sa njegovim izjavama u Moskvi i da je moguće da mu je po povratku u Brisel „objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva bila i ostala zainteresovana za oživljavanje odnosa sa Briselom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala