Memoari „žrtve seksualnog nasilja“: Asanž je „fantastičan“, ali me je zlostavljao

© AP Photo / Frank AugsteinOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Jedna od dve žene koje su optužile osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža za seksualno uznemiravanje objavila je detalje o navodnom napadu u svojoj novoj knjizi.

Optužbe protiv Asanža na kraju su povučene, ali su ga 2012. godine navele da potraži utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Ana Ardin je napisala knjigu „U senci Asanža: Moje svedočenje“ i ubrzo se pojavila na švedskoj televiziji, u novinama i u dokumentarnom filmu.

U knjizi je Ardinova navela detalje o optužbama za nezakonitu prinudu i seksualno uznemiravanje, napisavši da ju je Asanž „grubo držao“ nakon što su „pristali na seksualni sporazum“, a zatim namerno „sabotirao upotrebu kondoma“.

Ardinova piše da je razmišljala da spava sa osnivačem „Vikiliksa“ i pre nego što su „postigli sporazum“, delimično zbog njegovog selebriti statusa, a delom da bi iritirala njenog bivšeg.

„To bi mogla biti prilično zabavna stvar. Nije mala stvar 'pogodak sa Džulijanom Asanžom'“, kaže da je tako razmišljala u to vreme.

Ona opisuje Asanža kao „na mnogo načina fantastičnu osobu“.

„Džulijan koji je učestvovao u (zabavi) potpuno se razlikuje od onog koji me je ponižavao i zlostavljao prethodne večeri“, rekla je ona.

Ana Ramberg, bivša šefica švedske advokatske komore, rekla je da je intervju sa „oštećenom damom koja je Asanžu pružila svoj dom i krevet“ bio „izuzetno zabrinjavajući“.

„Svako ko nije pročitao preliminarnu istragu to treba da učini. Čini se da je sada važno napisati knjigu i napraviti karijeru od onoga što je opisano kao zlostavljanje“, rekla je ona.

„Što se tiče Asanža, negirao je navode i on bi trebalo da se smatra nevinim. Ovu ženu ne mogu smatrati vrlo tragičnom žrtvom, kako je pokušala da se prikaže. Zapravo, Asanža doživljavam kao žrtvu. Njegov život je uništen“, smatra bivša šefica švedske advokatske komore.

Asanž je optužen za seksualno zlostavljanje u Švedskoj iste godine kada je Vašington započeo istragu nakon što je „Vikiliks“ objavio poverljive američke dokumente u kojima se detaljno opisuju mogući ratni zločini koje su američke snage počinile tokom vojnih kampanja u Avganistanu i Iraku. Asanž je demantovao optužbe tvrdeći da su one izgovor da se izruči Sjedinjenim Državama.

Posle je tražio politički azil u Ekvadoru i proveo je sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu do 12. aprila 2019. godine kad mu je azil uskraćen i od tada je u Belmaršovom zatvoru u Londonu.

Britanski sudija odbio je američki zahtev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama gde je protiv njega podignuto 17 optužbi prema Zakonu o špijunaži i preti mu kazna do 175 godina zatvora, zbog bojazni da bi mogao izvršiti samoubistvo. Američki tužioci su rekli da će se žaliti na odluku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala