Lebron je pogrešio, Jokić nije mogao „tako“ da igra za Srbiju

© AP Photo / Marcio Jose SanchezNikola Jokić i Lebron Džejms
Nikola Jokić i Lebron Džejms - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Lebron Džejms, najbolji košarkaš na svetu, pohvalno je pričao o Nikoli Jokiću i njegovim sposobnostima da pronađe saigrače u pravo vreme.

Džejms, koji igra za LA Lejkerse, uporedio je Jokića sa čuvenim Arvidasom Sabonisom, a u jednom trenutku rekao je nešto sa čim ljubitelji košarke na ovim prostorima i ne mogu baš da budu saglasni.

Sabonis je napravio „bum“ u NBA, njegove asistencije ostavljale su bez daha navijače, međutim, poznavaocima igra pod obručima iz Evrope to nije bilo iznenađujuće jer su ga prethodno godinama gledali kraj malih ekrana.

Lebron je tu povukao paralelu između Sabonisa i Jokića rekavši:

„Jokić ima neverovatan talenat u pregledu igre i da vidi kako će se stvari razvijati na terenu pre nego što se stvarno i dogode. Padne vam na pamet Arvidas Sabonis i stvari koje je on činio sa tim asistencijama. To je takođe bilo nešto van ovog sveta jer niste mogli da zamislite da neko tako visok poput njega dodaje tako dobro kao što je činio u Portlandu. Nikad to pre niste videli. Jedino ako pogledate njegove mečeve za reprezentaciju i stvari koje je tamo činio, njima nije bilo nepoznato“, rekao je Lebron i dodao:

„Mogli biste slobodno da kažete isto i za Jokića, ako ste ga gledali kako igra kod kuće, za reprezentaciju, verovatno je tada radio iste stvari. Imati takav pas je pravi dar. Ne za vas, već za saigrače. Svi imaju osećaj da su uključeni. I kad ste uz to najbolji igrač tima, a momci oko vas imaju taj osećaj da su jednako važni kao i taj najbolji igrač, jer on to deli sa njima. On želi da lopta stalno kruži, s jedne na drugu stranu. Raduje ga uspeh saigrača. Onda je i kolegama lakše da igraju za vas“.

Na početku teksta spomenuli smo da navijači sa ovih prostora sa jednim delom ne mogu da budu saglasni sa Džejmsom. To je upravo ovaj deo gde kaže „da je za reprezentaciju radio iste stvari kao za Denver“.

Jokić je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru bio jedan od naših najboljih igrača, tada je kao 21-godišnjak pokazao raskošan talenat, ali kada je, kao već dokazani NBA igrač, trebalo da zasija – to se nije desilo.

Na Mundobasketu u Kini 2019. godine Jokić nije ličio na tripl-dabl mašinu iz Denvera i imao je prilično razočaravajući šampionat.

Dva su ključna razloga za tako nešto – to što je bio fizički u lošem stanju (višak kilograma) i što selektor Aleksandar Đorđević nije znao da iskoristi njegov potencijal.

Prvi problem jeste bitan, ali srpski igrač je i sa viškom kilograma znao dobro da igra u NBA, te je drugi mnogo važniji.

Đorđević i saradnici videli su Jokića kao „četvorku“, krilnog centra, on je sve samo ne to i partije su mu bile ispodprosečne, a igra Srbije je previše zavisila od Bogdana Bogdanovića.

Prvi i jedini put da je Đorđević stavio Jokića na prirodnu poziciju, centra, bilo je protiv Argentine u četvrtfinalu, ali tada je bilo kasno da se menja koncept i naši košarkaši doživeli su razočavarajući poraz.

Svaliti svu krivicu na tadašnjeg selektora je pogrešno, pošto ni Jokić nije bio u sjajnoj fizičkoj spremi, ali izjava Lebrona Džejmsa „da je Jokić iste stvari koje radi u NBA prikazivao u dresu nacionalnog tima“ je pogrešna.

Nadamo se da će u budućnosti centar iz Sombora biti maksimalno spreman za nastupe u reprezentaciji i da će selektor znati kako da ga iskoristi kako bismo gledali MVP Jokića i u dresu Srbije.

Za Jokića 1.477.975 glasova, i Slovenac među vodećima!

Jokić nemoćan protiv Kralja /video/

Francuska zvezda izabrala Jokića pre svog zemljaka

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala