Kijev: Rusija vrši pritisak na Ukrajinu u pregovaračkom procesu o Donbasu

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Roman Mašovec izjavio je da zaoštravanje situacije u Donbasu povezuje sa pokušajima Rusije da izvrši pritisak na Ukrajinu u pregovaračkom procesu za rešavanje oružanog sukoba.

„Na frontu je zabeležen porast broja kršenja obaveza Rusije za prekid vatre u poređenju sa najmirnijim periodima u drugoj polovini 2020. Iako situacija u celini ne dostiže nivo eskalacije koja je bila pre postizanja sporazuma o prekidu vatre od 27. jula 2020. u pojedinim oblastima fronta situacija ostaje izuzetno zabrinjavajuća... Takva kršenja Rusije kao zemlje agresora povezujemo sa pokušajima vršenja pritiska na Ukrajinu u pregovaračkom procesu, pre svega u Trilateralnoj kontakt grupi“, rekao je Mašovec u komentaru agenciji Ukrinform.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio da se situacija u Donbasu poslednjih nedelja pogoršala i da više nema mirovnog procesa.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala