Južnoafrička Republika zabranila vakcine Astra zeneke, upitna efikasnost protiv soja B.1.351

© AP Photo / Gareth FullerVakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“
Vakcina protiv korone kompanije „AstraZeneka“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Južnoafrička Republika obustavila je vakcinaciju vakcinom Oksford/Astra zeneka, nakon razočaravajućih rezultata studije koji sugerišu da ona pruža znatno manju zaštitu protiv lokalno raširenog soja virusa korona. Svetska zdravstvena organizacije (SZO) najavila je za danas panel diskusiju o toj vakcini.

„Vakcina Astra zeneke čini se efikasnom protiv izvornog soja korone, ali ne i protiv soja B.1.351 otkrivenog u Južnoj Africi. Odlučili smo da privremeno obustavimo vakcinisanje tom vakcinom. Treba uraditi još mnogo toga“, rekla je južnoafrička ministarka zdravlja Zveli Mkize u nedelju. 

Kupovina preko interneta - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
„Na sopstveni rizik“: Kako funkcioniše crno tržište vakcina

Do prekida upotrebe vakcine Astra zeneka došlo je nakon što je studija Južnoafričkog univerziteta Vitvatersrand i Univerziteta Okford, koja još uvek nije recenzirana, pokazala znatno manju efikasnost vakcine Astra zeneke kada je reč o južnoafričkom soju virusa korona, navodi Fajnenšal tajms.

Iako niko od oko 2.000 učesnika ispitivanja nije bio hospitalizovan sa teškim simptomima, niti je umro, 39 ih je na kraju zaraženo virusom, od čega 19 koji su primili vakcinu i 20 koji su dobili placebo

Britansko-švedski multinacionalni farmaceutski gigant priznao je razočaravajuće rezultate studije, ali je rekao da je prerano za donošenje konačnih zaključaka.

„U prvoj i drugoj fazi ispitivanja, rani podaci pokazali su ograničenu efikasnost protiv blagih oblika zaraze, prvenstveno južnoafričkog soja B.1.351“, potvrdio je u subotu portparol Astra zeneke, ističući da studija nije „pravilno utvrdila efekat vakcine protiv teških oblika bolesti s obzirom da su ispitanici bili pretežno mlade i zdrave odrasle osobe".

Astra zeneca je takođe navela da se, iako je već započela adaptiranje svoje vakcine protiv južnoafričkog soja korone, nada da će se daljim studijama dokazati da je njihova vakcina efikasna u sprečavanju teških slučajeva izazvanih ovim i drugim sojevima virusa korona. 

Sedište kompanije AstraZeneka u Maklsfildu u Engleskoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Spor kulminira: EU odustaje od vakcine „Astra Zeneka“

Južnoafrička Republika beleži najviše infekcija i smrtnih slučajeva usled zaraze koronom na kontinentu, sa više od 1,45 miliona potvrđenih slučajeva zaraze i više od 46.000 mrtvih. Osim visoke stope zaraze, zemlja se suočila sa novim vrlo zaraznim sojem virusa otkrivenim krajem 2020. Iako se smatra da je transmisivniji, veruje se da ovaj soj u odnosu na druge ne uzrokuje teže simptome kovida 19. Južnoafrički soj se već proširio širom sveta, a slučajevi su zabeleženi u Americi, Evropi i Aziji, prenosi RT.

Južnaoafrička Republika je prošle nedelje primila prvu pošiljku sa milion doza vakcina Astra zeneka, a planirala je da započne vakcinaciju zdravstvenih radnika sredinom februara.

Pričitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala