Iguman Sava Janjić: Albanci kradu arheološke ostatke najveće srednjovekovne isposnice

© SputnikSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Četiri kosovska Albanaca uhvaćena su 4. februara da kradu arheološke ostatke u isposnici Svetog Petra Koriškog kod Prizrena, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na svom profilu na Fejsbuku.

„Iz izveštaja Kosovske policije 4.2.2021 – 4 kosovska Albanaca uhvaćena da kradu arheološke ostatke u isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena. Zadržani su u pritvoru 48 sati ali prilikom transporta u pritvor jedan pritvorenik je pobegao. Objektima SPC na KiM treba HITNA zaštita“, napisao je iguman.

Dodao je i da su objekti naše Crkve koji nisu u većinskim ili naseljenim srpskim sredinama godinama izloženi vandalizmu i krađi. Navodi da je isposnica Svetog Petra je i ranije bila na meti lopova. Reč je o najvećoj srednjovekovnoj isposnici gde se i pored skrnavljenja još mogu videti freske.

Isposnica Svetog Petra Koriškog i ruševine crkve Svete Bogorodice, poznati još i kao manastir Kabaš, nalaze se sedam-osam kilometara uz Korišku reku pod planinom Rusenicom, na dvadesetak kilometara od Prizrena.

Pogledajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala