DNR: Predstavnik Kijeva u kontakt grupi za Donbas direktno poziva na rat

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Narodne milicije Donjecke Narodne Republike
Pripadnici Narodne milicije Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Izjava predstavnika Kijeva o potrebi za uzvratnim granatiranjem u Donbasu po sistemu „pucanj za pucanj“ nije prihvatljiva, takva pozicija ima za cilj eskalaciju sukoba, izjavila je stalna predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi i ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova.

„Šef ukrajinske delegacije na minskoj platformi je na jednoj ukrajinskoj televiziji u suštini direktno pozvao ukrajinsko rukovodstvo da nastavi sa granatiranjem teritorije republike“, navodi se u izjavi Nikonorove koju je objavila pres služba Ministarstva spoljnih poslova DNR.

Ona je istakla da Kravčuk u svojim govorima koristi „formulacije koje su daleko od opšteprihvaćenih u diplomatskom okruženju“.

„Kategorički odbijamo činjenicu da šef delegacije na platformi za mirno rešavanje sukoba u Donbasu dozvoljava sebi da daje izjave u kojima otvoreno poziva na rat. I apsolutno je nečuveno da se ti pozivi sasvim logično uklapaju u glavni tok strategije koju Ukrajina pokušava da progura u svojim nedavnim projektima“, istakla je Nikonorova.

Ona je precizirala da se radi o planu koji je Kijev predstavio za rešavanje sitaucije u Donbasu, a koji je u suprotnosti sa Minskim sporazumima, o nacrtima zakona o internaciji i prelaznom periodu.

„Na taj način smo svedoci retkog slučaja sinhronizovanosti i doslednosti između onoga što predstavnici Ukrajine govore i onoga što rade u praksi. Ali ova koordinisana jednoglasna aktivnost ni u kom slučaju nije usmerena na postizanje mira u Donbasu, već na još veću eskalaciju, kršenje Minskih sporazuma, poraz u pravima i slobodama naših stanovnika i konsolidaciju sveg ovog bezakonja na zakonodavnom nivou od strane ukrajinskog parlamenta“, zaključila je Nikonorova.

Ranije je prvi predsednik Ukrajine i šef kijevske delegacije kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk izjavio da na granatiranje treba reagovati recipročno – „pucanj za svaki pucanj“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala