Alžir želi da proizvodi rusku vakcinu protiv kovida

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Alžir pokazuje veliko interesovanje za lokalizaciju proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i trenutno rešava tehnička pitanja, među kojima je i izbor opreme, nakon što je dobio informacije od ruske strane, izjavio je trgovinski predstavnik Rusije u Alžiru Ivan Nalič za Sputnjik.

„Za sada je ovo pitanje u fazi razmatranja. Nakon primanja polaznih podataka od ruske strane, alžirska kompanija se trenutno bavi izborom potrebne opreme. Vreme početka proizvodnje zavisiće od toga koliko brzo će uspeti da nabavi i postavi opremu i sprovede obuku specijalista. Trgovinsko predstavništvo i Ruski fond za direktne investicije pružaju alžirskoj strani neophodnu pomoć“, istakao je Nalič.

On je objasnio da bi proces pokretanja proizvodnje mogao da traje šest do devet meseci, ali s obzirom da je alžirski regulator registrovao vakcinu, podrška na državnom nivou mogla bi dati dodatni impuls tom procesu.

Nalič je naglasio da u pogledu proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ ruska strana aktivno sarađuje sa stranim partnerima koji već imaju potrebnu proizvodnu bazu, kvalifikacije, obučeno osoblje i iskustvo.

„Alžir trenutno ne proizvodi vakcine. Istovremeno se nadamo da će alžirska farmaceutska industrija moći da uspostavi takvu proizvodnju u najkraćem mogućem roku, nakon što dobije potrebne informacije od ruske strane“, zaključio je on.

Alžir je prva afrička zemlja koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“. Krajem decembra 2020. godine objavljeno je da je Alžir zaključio ugovor o nabavci ruske vakcine „Sputnjik Ve“ protiv virusa korona.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala