Zaharova: Zapad ćutanjem odgovorio na provociranje policije u Rusiji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Moskvi
Protesti u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Tokom nedavne posete Moskvi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i švedske ministarke spoljnih poslova An Linde, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pokazalo je video-snimak o provokacijama policije na neodobrenim akcijama u Rusiji i na Zapadu, na šta su oni odgovorili ćutanjem, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

„Takozvana nesrazmerna upotreba sile, kako oni vole da kažu. Ispravno su rekli i dali smo im da pogledaju. I An Linde tokom pregovora i Borelju smo dali blagovremeno (to je veoma važan momenat) da pogledaju sve te klipove“, objasnila je portparolka.

Prema njenim rečima, snimak se sastoji iz dva dela.

„Prvi deo je to kako se navodno proporcionalno pronaša zapadna policija, uključujući i u njihovim rođenim zemljama, zemljama Evropske unije, a takođe i kako učesnici nezakonitih akcija provociraju policiju kod nas. Kao odgovor nismo dobili ništa sem ćutanja. Samo ćutanje, bez argumenata, jednostavno ih ne može biti“, rekla je Zaharova.

Ranije je MIP Rusije objavio video-snimak na kojem su uz slučajeve policijskog nasilja u Austriji, Holandiji, Poljskoj, SAD, Finskoj, Francuskoj i Češkoj, prikazani slučajevi agresije prema policiji na neovlašćenim protestima u Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je poslao video-materijale visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju, u kojima je prikazano kako vlasti u Rusiji i Zapadu reaguju na neodobrene akcije. Lavrov je podsetio da je u utorak MIP Rusije ove materijale predalo ministarki Linde.

U ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja prekršilaca i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

U utorak uveče u centru Moskve pristalice Alekseja Navaljnog, kojeg je sud osudio na 3,5 godine zatvora, okupile su se na još jednom neodobrenom skupu. Oni su se, između ostalog, kretali kolovozom ometali saobraćajna vozila i pešake.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala