Vučić: Srbija ne pristaje — međusobno priznanje ne stoji ni u jednom aktu

Pratite nas
Međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da razume da je to nova američka politika, ali da njegov odgovor neće biti drugačiji od onog iz Bele kuće jesenas — da Srbija na to ne pristaje.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa čestitkom predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojoj se prvi pominje međusobno priznanje, kojeg u prošlogodišnjoj, Trampovoj čestitki, nije bilo.

„Dobio sam čestitku Bajdena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije, ni EU, ni u jednoj rezoluciji“, rekao je Vučić.

On je rekao da razume da je to nova američka politika, te da je bilo pokušaja da se ta sintagma nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonskom sporazumu.

„Već sam im jednom u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju i moj odgovor neće biti drugačiji“, poručio je Vučić, preneo je Tanjug.

Vučić je dodao i da mu različite ideje padaju na pamet, kako bi on mogao da čestita američkom predsedniku 4. jul, ali da je najvažnije da kao predsednik Srbije reaguje odgovorno i da čuva interese Srbije.

Istakao je da je za Srbiju Sretenje crveno slovo, važno i kao državni i kao crkveni praznik, jer je mnogo toga započeto i napravljeno na Sretenje.

„To je za nas mnogo važnija stvar, nego što su albanske i američke želje. Nemam ništa protiv da oni nešto žele, imamo i mi, ne samo želje, već i drugačiju realnost, uz slobodarsku tradiciju našeg naroda“, rekao je Vučić.

On je naveo da svakako nije prijatno kada se to spominje, jer je jasno da će kompletna američka spoljno-politička inicijativa ići u tom smeru, u skladu sa onim što su radili predstavnici Stejt departmenta, vršeći pritisak da se što pre ispuni deo Vašingtonskog sporazuma u vezi sa Prištinom i Izraelom.

„Ali, ne žure da Albanci ispune svoj deo“, primetio je Vučić.

„Dovoljno sam veliki da ne dozvolim ponižavanje Srbije“

Predsednik Srbije je naglasio da je suviše mali da bi mogao da se suprotstavi svima u okruženju koji bi želeli kraj i nestanak Srbije ili najvećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje, ali suviše veliki da dozvoli ponižavanje sopstvenog naroda i rušenje sopstvene države.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove pretnje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji kaže i da će ga „skloniti“, kazao je da se radi o veoma opasnom čoveku, u šta smo imali prilike da se uverimo u svakom smislu.

"Ne mislim da laže kada govori o ujedinjenju sa Albanijom. Naprotiv, idu sa pomeranjem granica sve vreme, a samo je pitanje kada dolazite do zida“, istakao je on.

Vučić je ukazao da su prvo govorili o međusobnom priznanju, a sada se vidi da to nije njihova, već američka ideja, koju Amerikanci nisu od početka nametali do trenutka kada su pokušali da to učine Vašingtonskim sporazumom.

„Sada je jasno da je to potpuno američka ideja, da nisu želeli razgovore o dve Nemačke i drugim rešenjima, već je jasno da hoće potpuno poniženje Srbije, a na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem rekao sam u lice u Beloj kući. Niko nije očekivao da smete to da kažete, ali ću to ponoviti na svakom mestu“, rekao je on.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala