Vlada Crne Gore raskinula sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana

© Sputnik / Stevan MilačićReka Cijevna, Crna Gora
Reka Cijevna, Crna Gora  - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Crnogorska vlada raskinula je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kapitalnih investicija.

„Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na sljedećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji“, kazali su iz Ministarstva.

Očekivano, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

„Stihijsko planiranje izgradnje mHE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Građani koju su mesecima protestovali i branili reke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako kažu, bogatstva Crne Gore.

„Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili jednu građansku Vladu, da misle ipak o građanima svojim, a ne da misle samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših reka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore“, kaže Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.

Bulatović poručuje da njihovoj borbi još nije došao kraj.

„Nama reka znači život, ne samo nama, svim stanovnicima Crne Gore, one su država Crna Gora zajedno sa narodom. Nismo u potpunosti zadovoljni dok se ne budu zaštitile sve reke u Crnoj gori. To su biseri Crne Gore.“

Iz Ministarstva kapitalnih investicija uvjeravaju da će to i učiniti.

„Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje malih elektrana, društvenih i ekoloških posledica, kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na celo naše društvo, a čije srazmere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju malih elektrana“, prenose Vijesti navode Ministarstva.

Vlada je već sredinom januara prekinula postupak odobravanja izgradnje male elektrane „Slatina“ u Kolašinu, koju gradi kompanija BB „Hidro“, u suvlasništvu sina predsednika države Blaža Đukanovića.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala