U Republici Srpskoj služen pomen za 2.315 Srba koje su ubile ustaše

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSPomen i sećanje na nevine žrtve u Drakuliću
Pomen i sećanje na nevine žrtve u Drakuliću - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas je služen pomen, položeni su venci i cveće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše pre 79 godina zverski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Vence i cveće položili su srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u ime Vlade RS ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine, parlamenta BiH, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsednik Skupštine grada Mladen Ilić, prenela je RTRS.

Dodik je rekao da žal za srpskim stanovništvom u Drakuliću i okolnim selima ubijenim u ustaškom pokolju bez ijednog ispaljenog metka neće prestati vekovima.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

On je napomenuo da su Drakulić, Šargovac, Motike i rudnik Rekavac područje strašnog zločina koji su počinile ustaše u Drugom svetskom ratu pobivši bez ispaljenog metka 2.315 Srba.

„Među ubijenima na najsuroviji način bilo je i 551 dete, što je u današnjim uslovima čitava jedna škola, a ubili su ih samo zato što su Srbi. Održavanja pomena njima neće prestati i održavaće se kroz decenije i vekove koji dolaze“, rekao je Dodik novinarima.

Cvijanovićeva je izjavila da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dete, koje su ustaše pre 79 godina zverski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

„Ne smemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovde da se pokloni žrtvama umesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Drakulić.

Ona je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Telesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala