Švedski premijer: Osuđujem odluku Rusije da protera evropske diplomate

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Švedske Stefan Leven
Premijer Švedske Stefan Leven - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Premijer Švedske Stefan Leven osudio je proterivanje trojice evropskih diplomata iz Rusije zbog učešća u nezakonitim akcijama i zapretio recipročnim merama, saopštila je agencija TT.
„Najoštrije osuđujem neopravdanu odluku Rusije da protera nekoliko diplomata Evropske unije, uključujući i švedskog“, istakao je premijer.

Leven je dodao da je diplomata odlično radio svoj posao, poštujući trenutna pravila.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je objavilo za persone non grata zaposlene u generalnim konzulatima Švedske i Poljske u Sankt Peterburgu i nemačke ambasade u Moskvi, da moraju napustiti zemlju u najskorije vreme.

Kasnije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala meru prinudnom, pošto su diplomate učestvovale na nezakonitim protestima. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je Moskvu da preispita ovu odluku i odbacio optužbe da su Evropljani „sprovodili aktivnosti nespojive sa diplomatskim statusom“.

Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira

Ranije je izvor iz Moskve saopštio novinarima da je švedski diplomata 23. januara učestvovao u neodobrenim protestima u Sankt Peterburgu. Iz švedske ambasade je saopšteno da je on samo posmatrao proteste.

Neodobreni protesti u znak podrške Navaljnom održani su u nekoliko ruskih gradova 23. i 31. januara, uprkos mnogobrojnim upozorenjima vlasti.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala