Sad je trenutak: Profesor Kavčić poziva roditelje u Srbiji /video/

© Foto : Sputnjiku ustupila Fondacija Alek KavčićAleksandar Kavčić, profesor Univerziteta Karnegi Melon
Aleksandar Kavčić, profesor Univerziteta Karnegi Melon - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Nemojte navijati za mene, nisam ja Đoković, navijajte za sebe, obezbedite deci besplatne udžbenike. Obezbedite da i deca onih koji nisu imućni imaju besplatne udžbenike, solidarište se, to je ideja. Upravo sada je trenutak kada se odlučuje koji će se udžbenici koristiti naredne školske godine, uključite se, poručuje roditeljima Aleksandar Kavčić.

Ovaj profesor američkog Univerziteta Karnegi Melon, smatra da osnovno obrazovanje mora da bude besplatno i pokušava da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji.

Na sajtu Fondacije "Alek Kavčić" pojavili su se besplatni udžbenici za 3. i 7., a uskoro će biti dostupne i knjige "Zavoda za udžbenike" za 4. i 8. razred.

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUBurne su reakcije roditelja na Kavčićev predlog, ali su još burnije reakcije izdavača.
Sad je trenutak: Profesor Kavčić poziva roditelje u Srbiji /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Burne su reakcije roditelja na Kavčićev predlog, ali su još burnije reakcije izdavača.

Profesor Kavčić apeluje na roditelje u Srbiji

Reakcije roditelja su burne, ali su još burnije reakcije izdavača koji kažu da su njegovi motivi sumnjivi i da prodaje maglu. Reakcija je očekivana, jer se radi o poslu i profitu, ugroženi su i strani izdavači koji posluju u Srbiji.

"Strani izdavač je već drugima izbio posao iz ruku, zaposleni u malim firmama već su ostali bez posla, uglavnom porodične firme iz Beograda, ali i širom Srbije, iz Kragujevca, Požege. Izbijen im je hleb iz ruku, nisu uspeli da se izbore na tržištu udžbenika u ovom sistemu. Da li će neko i sada izgubiti, to je pitanje. Mislim da će se neki izdavači prilagoditi ovom novom modelu, postoje oni koji neće, koji imaju skup, jako profitabilan sitem rada, ali udžbenici su samo deo posla, a lanac knjižara koje imaju i dalje može da bude profitabilan", kaže Kavčić.

On dodaje da je upravo sada pravo vreme da roditelji podrže njegov predlog. Poručuje da ne treba da podrže njega, već sami sebe i svoju decu.

"Oni imaju pravo da učestvuju u izboru udžbenika. Mogu da se organizuju na nivou Saveta roditelja u svojim školama. Sada je period kada treba da se zainteresuju, od februara do aprila, sada se odlučuje koji će se udžbenici koristiti naredne školske godine", poručuje.

Fondacija "Alek Kavčić" radi i na novim udžbenicima koje će ponuditi besplatno, ukoliko ih odobri Zavod za unapređenje obrazovanja, koji posluje pod Ministarstvom prosvete. Upravo sada moraju da se naprave novi udžbenici za 8. razred, jer stari više ne mogu da se primene u nastavi. Profesor Kavčić je protiv neprekidne izmene programa.

"Ništa se bukvar nije promenio od onoga kakav je bio pre 50 godina, ne postoji valjan razlog da se iz svakog predmeta menja plan i program svakih pet, šest godina, ne vidim logiku u tome. A kad je već tako, onda se svaki izdavač mora prilagoditi tome, pa i Fondacija koja ima nameru da obezbedi besplatne udžbenike".

Prosvetni radnici da se uključe

Pored roditelja, ključni u ovom lancu promene su prosvetni radnici. Naš sagovornik kaže da je u kontaktu sa predstavnicima Udruženog sindikata prosvetnih radnika Srbije i da je je planiramo obraćanje članovima tog sindikata.

"Prosvetni radnici moraju biti uključeni u ovo. Velika većina njih čak nema individualno pravo da izabere udžbenik, već se to rešava na nivou koolektiva. Korupcija postoji to je javna tajna. Ja ne mogu da kažem koji je direktor uzeo novac i kako. Znam kako funkcioniše taj sistem, ali ne može niko da uperi prstom na nekoga. Međutim, može se dokazati da korupcija postoji", tvrdi Kavčić.

Javljaju se donatori

Iako Fondacija ne traži donacije kojima bi obezbedila besplatne udžbenike, javljaju se ljudi koji žele da pomognu.

© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar KavčićFondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, opremili su nekoliko kavineta, a novac koji ne ode na kompjutere mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta.
Sad je trenutak: Profesor Kavčić poziva roditelje u Srbiji /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Fondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, opremili su nekoliko kavineta, a novac koji ne ode na kompjutere mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta.

"Imamo slučaj jednog penzionera, divnog čoveka, neću mu ime pomenuti, rekao je, meni udžbenici ne trebaju, ali evo doniram. Čovek daje 2400 dinara svakog meseca".

Pomoć je ponudio i nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić, a naš sagovornik kaže da je to divan gest.

"Nije svako u stanju da donira novac, a mi kao Fondacija promovišemo drugačije donacije, ne samo kroz udžebnike i Matematičku gimnaziju, gde profesori doniraju svoje vreme i starije računare podižu na nivo novih, a đaci doniraju svoje vreme i obučavaju osnovce za rad na njima, nije sve u novcu. Gospodin Verbić se ponudio da besplatno ustupi rukopis za jedan udžbenik i to je neverovatan gest koji ćemo prihvatiti", kaže Kavčić.

Nova Tužba

Naš gost otkriva da je njegov Univerzitet Karnegi Melon tužio još jednu kompaniju, jaču i od Marvela, protiv koga je dobio spor, zbog krađe Kavčićevog patenta, čitača zapisa na hard-diskovima.

© Fotolia / XyNa sajtu Fondacije "Alek Kavčić" pojavili su se besplatni udžbenici za 3. i 7., a uskoro će biti dostupne i knjige "Zavoda za udžbenike" za 2. i 4. razred.
Sad je trenutak: Profesor Kavčić poziva roditelje u Srbiji /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Na sajtu Fondacije "Alek Kavčić" pojavili su se besplatni udžbenici za 3. i 7., a uskoro će biti dostupne i knjige "Zavoda za udžbenike" za 2. i 4. razred.

"Moj interes u svemu tome je samo da se dokaže da i ta kompanija koristi patent. Time bismo pokazali da se ovaj izum koristi u 100 odsto tržišta, u svim diskovima širom planete, u svim bankama podataka gde se čuvaju Ju Tjub i Fejsbuk snimci".

U video pilogu saznajte i kako Aleksandar Kavčić komentariše tvrdnje da je idealista, ludi naučnik, čovek koji skuplja političke poene, da li bi prihvatio mesto ministra prosvete i koliko njegova deca u Americi trpe, dok pokušava da pomogne deci u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala