Rusija iznenađena komentarima Borelja po povratku u Brisel

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Rusija je iznenađena ocenama koje je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj dao svojoj poseti Moskvi i one se razlikuju od njegovih prethodnih izjava, saopštili su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova kao odgovor na zahtev za komentarisanje Boreljovih izjava koje je objavio na svom blogu po povratku u Brisel.

„Bili smo iznenađeni kada smo se upoznali sa Boreljovim ocenama rezultata posete, one su u priličnoj suprotnosti sa njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi“, navodi se u saopštenju Ministarstva

Takođe se dodaje da je Borelj „imao sve mogućnosti da odmah da sopstvenu ocenu“ poseti na završnoj konferenciji za štampu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, što je i učinjeno. Ruska strana je uz prisustvu Borelja prokomentarisala pregovora, dodali su u Ministarstvu.

„Niko ga nije ograničavao ni u vremenu ni u formatu. Moguće je da je po dolasku u Brisel šefu evropske diplomatije objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

Nakon povratka u Brisel, Borelj je na svom blogu napisao da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije, kao i da „Rusija ne želi da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog“. Borelj je istakao i da Rusija doživljava demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju.

Borelj je prethodno u Moskvi rekao da postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju postići dobre rezultate i da se Brisel, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala