Protest u Danskoj zbog uvođenja kovid pasoša /video/

© AFP 2023 / Mads Claus Rasmussen / Ritzau ScanpixProtesti protiv korona mera u Danskoj
Protesti protiv korona mera u Danskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Glavnim gradom Danske sinoć su protestovali demonstranti koji se protive odgovoru danske vlade na pandemiju, kao i ideji sertifikata o vakcinaciji. Za razliku od nekih prethodnih skupova, ovonedeljno okupljanje ostalo je mirno i nije bilo hapšenja.

Protest je organizovala grupa „Muškarci u crnom“, koja je nezadovoljna delimičnim zaključavanjem u Danskoj i uvođenjem digitalnog sistema koji će pratiti vakcinaciju i izdavati sertifikate o statusu vakcinacije. Pasoši će se koristiti za međunarodna putovanja, a potencijalno i za omogućavanje pristupa javnim mestima u samoj Danskoj.

Demonstranti su prošetali centrom Kopenhagena i prošle ispred zgrade parlamenta, noseći baklje, skandirajući slogane i puštajući njihovu nezvaničnu himnu, verziju italijanskog partizanskog klasika „Bela ćao“. Takođe su nosili parole sa likom premijera Meta Frederiksena koji na njima liči na severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Za razliku od protesta pre dve nedelje, nisu spalili transparent.

Plamteći performans koji se dogodio 23. januara izazvao je mnogo kontroverzi, jer je tom prilikom na parolama stajao znak da je premijer zaslužio da bude ubijen. Tokom tog događaja uhapšeno je pet osoba. Saveznici pokreta „Muškarci u crnom“ su se tada ogradili od akcije i žalili se da je to skrenulo pažnju sa njihove osnovne poruke.

Demonstranti optužuju Frederiksena da je nametnuo ishitrena i nepotrebna ograničenja i primorao ljude da prime  vakcinu. Vakcinacija u Danskoj nije obavezna, ali protivnici kažu da alternativa podrazumeva isključivanje iz čitavog društvenog života.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala