„Nina od Arabije“ sada u tri zemlje

© Foto : screenshot/Marina Bulatović BarnyRoman „Nina od Arabije“
Roman „Nina od Arabije“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Ukoliko se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka 20. veka do danas – odgovore ćete pronaći u ovom duhovitom štivu autorke Marine Bulatović. Prvi put posle Lorensa, Marina Bulatović opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016.

Ova knjiga ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni „sukovi“.

Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji, pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.

Treće izdanje romana „Nina od Arabije“ u Srbiji objavila je IK „Mali Nemo“ iz Pančeva, a prošle godine za Crnu Goru i BiH ovaj roman objavila je IK „Nova knjiga“ iz Podgorice.

Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su u formi kratkog video-zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu „Nina od Arabije“ i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana.

„Nina od Arabije“ je prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke.

Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i „Ilustrovane Politike", „Biznis Magazina" i magazina „Turistički svet".

Vladimir Kecmanović o romanu „Nina od Arabije“

„’Nina od Arabije‘ je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost. Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma“, rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala