Kravčuk o razmeni vatre u Donbasu: Na svaki pucanj odgovoriti pucnjem

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPeredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR
Peredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Prvi predsednik Ukrajine i šef kijevske delegacije u kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk smatra da na granatiranje na ukrajinske snage treba odgovarati recipročno – pucanj za svaki pucanj.

Kravčuk je naveo da se u Donbasu krše „svi mogući i nemogući sporazumi“.

„Reći ću vam šta mislim o tome. Ja bih, na primer, delovao recipročno: na svaki pucanj odgovarati pucnjem. I ne treba čekati, izmišljati da li je to provokacija ili ne. Pucanj je pucanj. Ako pucaju, treba odgovarati na isti način. I ne treba čekati dok neko ne bude ubijen ili ranjen“, rekao je Kravčuk za televiziju „Ukrajina 24“.

Prema njegovim rečima, reakcija mora biti oštra.

„Na pucanje – pucanjem, na laž – istinom. Ujediniti se i dejstvovati. U suprotnom će oni misliti da su naši ustupci znak naše slabosti prema njima“, dodao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov ranije je izjavio da je poslednjih nedelja u Donbasu došlo do oštrog pogoršanja situacije i da više nema mirovnog procesa.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala