Kažu da je novi Nadal, a on u sebi vidi Federera /video/

© AFP 2023 / DAVID GRAYŠpanski teniser Karlos Alkaras Garfija
Španski teniser Karlos Alkaras Garfija - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Španski teniser Karlos Alkaras Garfija ima samo 17 godina, a već uspeva da ostavi trag na profesionalnoj turneji.

Tinejdžer iz Španije je odlično počeo sezonu, pošto je ostvario pet pobeda u isto toliko mečeva, uključujući i plasman na Australijan open putem kvalifikacija.

Alkaras Garfija je relativno lako izašao na kraj sa Horanskim, Karlovskim i Delijenom, a onda došao u Melburn gde je odradio obavezan dvonedeljni karantin.

Priprema za prvi Grend slem sezone bila mu je jedan od dva turnira iz Serije 250, „Grejt Oušn Roud open„, gde je napravio veliko iznenađenje.

On je, naime, nakon što mu je Balaš predao meč prvog kola, u drugom eliminisao 14. tenisera planete Davida Gofana, i to bez izgubljenog seta – 6:3, 6:3 posle sat vremena tenisa.

„Dečko je veoma mlad, ali je i veoma talentovan. Veoma jako udara lopticu. Bio je veoma agresivan, nije mi dao da uđem u ritam„, rekao je Gofan, nekada sedmi teniser planete, posle meča.

Ljubiteljima tenisa Alkaras Garfija nije anonimus, iako trenutno zauzima 146. mesto na ATP rang listi.

Mediji su ga odavno prozvali „naslednikom Rafaela Nadala“. Doduše, najviše zbog porekla, a najmanje zbog stila igre.

„Volim da igram veoma agresivno, sa dosta vinera. Moj stil je manje-više isti stilu Rodžera Federera. Igram dosta agresivno sa izlascima na mrežu i sa dosta drop-šotova“, rekao je Alkaras Garfija pre godinu dana.

Mladi Španac je na pomenutom turniru preuzeo žreb prvog nosioca turnira kojeg je eliminisao, ali dobru igru nije uspeo da prenese u naredno kolo, pa je doživeo poraz od 86. tenisera planete, Brazilca Tijaga Monteira.

Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2021
Jedan Nadal dominira već 15 godina, a uskoro stižu još dvojica

Da je neko Karlosa pred početak sezone pitao da li bi bio zadovoljan samo plasmanom u glavni žreb Australijan opena gotovo sigurno bi potvrdno odgovorio. Ipak, kako stvari stoje, Alkaras Garfija već sada može mnogo više od toga.

On će na Grend slemu debitovati sa 17 godina, koliko su imali i svi ostali članovi „velike trojke“ (koju čine Đoković, Federer i Nadal) kada su doživeli isti uspeh.

Njegov trener je Huan Karlos Ferero, nekadašnji „broj 1“, koji nije jedini uspešni čovek iz sveta tenisa koji je pozitivno govorio o mladoj nadi španskog tenisa.

„On je postao ne samo velika nada, već i prirodna zamena za Rafu“, rekao jednom prilikom Toni Nadal, stric Rafaela Nadala i njegov bivši trener.

Alkaras Garfija u prvom kolu AO igra protiv kvalifikanta Botika van de Zandšulpa, što je lepa prilika da na svom GS debiju prođe u drugu fazu.

„Nešto je nateralo Novaka da eksplodira u Americi“

Rusija u polufinalu ATP kupa – čeka Srbiju ili Nemačku!

Srpski teniseri iz Melburna za Sputnjik: Niko od naših nije bio u tom hotelu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala