Ambasada Rusije u Vilnjusu: Litvanska premijerka učestvuje u dezinformisanju o vakcini

© Foto : Administraciя prezidenta Argentinы / Uđi u bazu fotografijaAvion sa vakcinama protiv kovida "Sputnjik Ve"
Avion sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Litvaniji smatra da izjava premijera ove baltičke zemlje Ingrid Šimonite o ruskoj vakcini protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) predstavlja učešće u kampanji dezinformisanja.
„Bez obzira na talas dezinformacija i slične pristrasne izjave u svim fazama stvaranja i početka upotrebe vakcine, pokazatelji ‘Sputnjika Ve’, priznati na međunarodnom nivou, govore sami za sebe“, saopštila je ruska ambasada u Litvaniji na Tviteru.  

U saopštenju ambasade se ističe da je u Rusiji već u toku masovna vakcinacija, dok u Litvaniji nije još ni počela i čiji datum početka još uvek nije preciziran.

​Litvanska premijerka napisala je ranije na svojoj stranici na Tviteru da Rusija svetu nudi vakcinu „Sputnjik Ve“ kao „još jedno hibridno oružje koje pomaže Moskvi“ da poveća sfere uticaja u svetu. Ona je pri tome navela da predsednik Rusije Vladimir Putin „ne želi da koristi vakcinu za lečenje stanovnika Rusije“.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je u utorak rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala